Купата на Буда

Новата тенденция в гастрономията

На пръв поглед може да бъде сбъркано със салата, но ястието е много повече от това - то е начин на живот! 

Какво е купата на Буда?

Купата на Буда е ястие, което се състои от комбинация на зърнени храни, семена и сезонни зеленчуци. Те произлизат от древния ритуал на будистките монаси, които са обикаляли от къща на къща с купа в ръце, молейки вярващите да дарят храна и цветя. Това е и една от причините купите да са сред символите на будистката религия. В съвремието те са се превърнали в истинска кулинарна тенденция, без да забравят духовния си произход. Монасите смятат, че храната е лекарство, което действа благоприятно както на тялото, така и на духа, а купата на Буда прави това чрез пресни сезонни храни, комбинирани, за да действат положително на организма.

Здравословното хранене, за будизма, означава да не се яде месо и риба, затова този тип ястия са вегетариански, но все така богати на фибри, протеини и витамини, благодарение на точния избор от продукти. Идеална за бърз обяд или за лека и балансираща вечеря, тази кулинарна тенденция се разпростира и в света на всеядните, като се срещат и вариации включващи риба (обикновено сьомга) или месо.

За да пресъздадете класическата купа на Буда, е важно да включите

5 елемента:

- растителни протеини: бобови растения (боб, нахут, леща) или тофу;
- въглехидрати: зърнени храни (лимец, овес, кафяв ориз, киноа, просо);
- сурови зеленчуци: зелена салата, спанак, рукола, домати, моркови;
- сезонни варени зеленчуци: тиквички, чушки, артишок, къдраво зеле, броколи и т.н .;
- мазнини и допълнителни подправки: растителни мазнини (зехтин, маслодайни семена, сушени плодове или авокадо).

Всички храни трябва да се приготвят отделно и да се поставят в купата, като се създава композиция, която трябва да е хетерогенна, както и естетически красива.

Рецепти за купа на Буда

Създаването на това ястие може да изглежда лесно, но в действителност трябва да бъдете много внимателни за това какъв вид храна избирате и каква е хранителна стойност на всяка от тях.

Ако искате да създадете класическата вегетарианска разновидност, ето три рецепти, които да пробвате:

Червената купа на Буда: кафяв ориз, карфиол, печени моркови, лъжици хумус, авокадо, варен сладък картоф, цвекло, варен спанак, кимион, сол и пипер;

Зимна купа на Буда: киноа, печени сезонни зеленчуци, микс от салати, авокадо.

Цветен микс: тиква, целина, брюкселско зеле, рукула, боб, валериана, просо, ленено семе.

Съставките и презентацията на ястието също са много важни. За разлика от салатите, съставките не трябва да се смесват заедно, а да се поставят отделно в купата, така че да могат да се усети индивидуалността на всеки продукт. Въпреки че оригиналните рецепти не включват наличието на месо или риба, поради широката им употреба, те са имплементирани и в това ястие, разбира се в съвсем малки количества. Много популярни са рецепти базирани на скариди или сьомга, идеален заместител на протеините за онеза от вас, които не си падат особено по бобовите растения.

(rozali.com)