Комисията за защита на конкуренцията подхвана "руски Uber" у нас

Проверката е за нелоялна конкуренция, но детайли не се разкриват

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка срещу "Такси Максим" ЕООД - това е българският клон на руската компания за споделено пътуване Maxim Taxi.
Проверката е за нелоялна конкуренция. Детайли не се разкриват, но по всяка вероятност КЗК се е самосезирала, пише КлубZ.

Maxim Taxi е компания с подобен модел на забранената в България през 2015 г. платформа Uber. Всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да вози хора колкото желае - без да е обвързан с договор.

Въпреки думата "такси" в името си, руската компания твърди, че не е превозвач. Не изпълнява и изискванията за такъв - единственото, за което проверява за шофьорите си, е дали имат шофьорска книжка. Дали колата е застрахована или не, дали шофьорът не е осъждан или дали пътникът е застрахован - това не се проверява, въпреки че такива са законовите изисквания. Цялата регистрация става през смартфон приложението - буквално за няколко минути, а одобрението идва след няколко часа. Компанията прибира 10% от приходите, които могат да се плащат кеш или през приложението - и видно не се облагат с данъци.

Забележително е, че Maxim Taxi оперира в България от 2014 г. - още преди Uber. Забраната и скандала около американската компания обаче ги подминават и никой не забелязва проблемната им дейност, докато Uber обжалва забраната на КЗК. Обжалването бе загубено вчера на първа инстанция пред Върховния административен съд, уточнява изданието.