Лабне

Екзотиката на Ориента

Хапвали ли сте лабне? Тази екзотична храна от Ориента вече може да се намери в много от нашите супермаркети. Научете повече за лабне и вижте как да го приготвите сами у дома.

Какво е лабне?

Лабне е меко сирене, с текстура, подобна на крем сиренето. На вкус е нещо средно между цедено кисело мляко и крема сирене. Най-често се предлага под формата на малки топчета, потопени в мазнина.

Приготвя се от цедено кисело мляко и е част от кухнята на Близкия изток. По традиция се прави от краве мляко, но модерните интерпретации днес включват и веган алтернативи - от кокосово, соево или ядково мляко.

Лабне в менюто - как да се използва?

По традиция лабне се използва за закуска или като междинно хапване, в съчетание с плодове. Може да бъде и заместител на заквасената сметана в някои ястия. Според мен лабне чудесно допълва класическата българска шопска салата или просто салата от домати, краставици и лук.

Мекото сирене лабне може да се сервира върху тънки крекери и да служи като ордьовър.

Ако приготвяте лабне у дома, можете да добавите всичко към сместа - подправки, маслини, чушки, дори парченца плод.

Как се приготвя лабне?

Лабне се приготвя, като смесите цедено кисело мляко със сол (и каквито добавки пожелаете). След това се слага в тензух, прави се на вързоп и се оставя да се изцеди в хладилник за половин-един ден. Колкото по-дълго го оставите да се цеди, толкова повече ще добива текстурата на крем сирене.

Можете да оставите лабне за по-кратко и да го използвате вместо дип за чипс.

Срок на годност

Най-добре е да консумирате лабне възможно най-бързо, в рамките на няколко дни. Ако искате да го съхранявате за по-дълго, го поставете в мазнина. Топчетата трябва да са изцяло потопени, за да издържат месец-два. Ако правите лабне у дома, е добре топчетата да са с размер на 1 хапка. Можете да добавите различни подправки към мазнината, за да добавите аромат към сиренето.

Рецепта за лабне в домашни условия

500 гр. цедено кисело мляко
1 к.л. сол
1 ч.ч. зехтин (може да използвате и олио)
пресни подправки (по избор)

Начин на приготвяне:

Смесете киселото мляко със солта и разбъркайте добре
Сложете също и ситно накълцаните пресни подправки, ако желаете. Маслини или пресни чушки също са добро допълнение, но трябва да са нарязани на ситно.

След получаването на хомогенна смес, преместете киселото мляко в тензух, направете вързоп и окачете над купа, за да се изцеди.

След няколко часа сместа ще се е сгъстила. Най-добре да изчакате поне 4-5 часа. Проверявайте гъстотата и преценете за себе си. Ако използвате сместа за дип, сместа ще е готова след 2-3 часа. Ако искате да направите топчета - повече.

След като сместа е готова, извадете от тензуха. Използвайте чаена лъжица, за да загребвате от изцеденото цедено кисело мляко и с ръце оформете топчета.
Ако са за консумация в рамките на ден-два, можете да ги приберете в кутия в хладилника. Ако искате да издържат по-дълго, потопете ги в буркан с мазнина - олио или зехтин.

https://recepti.rozali.com/