Лъчезар Борисов: България успя да запази един от факторите на икономическия растеж – потреблението

С мерките сега ще запазим 4000-5000 работни места, заяви икономическият министър

Лъчезар Борисов. Снимка: БГНЕС

Лъчезар Борисов. Снимка: БГНЕС

Дори по време на кризата социалните и икономическите мерки у нас дадоха ефект. Дори заплатите се повишиха. Успяхме да запазим един от факторите на икономическия растеж – потреблението. Всички мерки трябва да се гледат от птичи поглед. България имаше най-либералните мерки по отношение на бизнеса, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката реализираха мерки в размер на над 1,2 млрд. лева. Това даде ефект на макроикономически растеж, подчерта той. Министърът увери, че всяка една компания, която отговаря на условията, ще бъде подпомогната.

„Мерките продължават и през настоящата година. Помощта през Министерството на икономиката в следващите месеци към бизнеса ще достигнат 500 милиона. Ние мислим за всички. Следваме европейския принцип "Мисли първо за малкия“, посочи министърът.

„Критериите на ЕК са тежки и не се определят само от България. В този период трябваше да правим компромиси и го доказахме“, допълни той. „С мерките сега ще запазим 4000-5000 работни места, което не е малко." 

По думите му новите инвестиции, новите работни места, нови иновации - това е бъдещето на икономиката. Всяка една криза дава възможност да станем още по-силни.