Лъчезар Борисов: Министерството на икономиката ще подкрепи бизнеса с 1,8 милиарда лева

Лъчезар Борисов, снимка: БГНЕС

Лъчезар Борисов, снимка: БГНЕС

„Мерките на правителството са в два пакета - едните са социално икономчически, които са изцяло финансирани от бюджета. Те са в размер на 1,163 млрд. лв. Има и една втора група от мерки, които са за 1,8 млрд. лв. Те ще бъдат изпълнявани чрез Министерството на икономиката". Това обяви министърът на ведомството Лъчезар Борисов, след провелото се заседание, на което са обсъдени мерките с бизнеса и с лидера на НФСБ Валери Симеонов, предаде БГНЕС.

„Тези 1,8 млрд. биха могли да нарснат с още 400 млн. лв., които ще бъдат от програмата на ЕС“, обяви Лъчезар Борисов и добави, че с тези средства ще може да се подпомогне бизнесът у нас, както и да помогне за възстановяването на родната икономика.

Борисов подчерта, че министерството и бизнесът са постигнали съвпадения по мерките на 85-90%. Той добави още, че ще се наложат и законодателни промени по отношение на някои от мерките.

Министърът обяви още, че откриват горещ телефон за сигнали, както и че на всеки две седмици ще прави публичен отчет пред обществото, с което цели работата на ведомството да стане прозрачна.

От своя старана лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че подкрепя новата заявка за работа на министерството и обеща да създейства за реализирането на мерките. „След август ще се реализират законодателните промени, и ако се наложи парламентът ще бъде свикан извънредно, въпреки че през този месец той е във ваканция“, каза Симеонов.

Очаквайте подробности.