Лъчезар Томов с тревожна прогноза как ще се развие четвъртата Ковид- вълна у нас

Математикът прогнозира до 1700 заболели на ден към средата на август, както и да задминем рекордните 3500 на ден от предишната пандемия

Лъчезар Томов

Лъчезар Томов

Ще имаме по-голяма скорост на разпространение на COVID-19, отколкото в предишни пикове. В момента 10 души заразяват между 15-16 души. Очаквам до 1700 новозаразени на ден около 17 август, но не се знае кога ще мине пика. Това заяви в студиото на Би Ти Ви математикът Лъчезар Томов.

Възможно е да задминем рекордите от над 3500 души на ден при четвъртата вълна. Не мога да кажа с колко, защото нямаме данни, поясни Томов. Според него обаче със сигурност ще надминем рекордите по хоспитализирани, защото „Делта" вариантът е по-заразен.

Томов обясни, че официално ръст на случаите е започнал от 15 юли. Направих прогноза на 21 юли, с която каза, че до 10 август средно седмично трябва да стигнем до 400 случая. В момента средно седмично са 300 случая, добави той.

Математикът заяви, че най-много мерки се спазват в София.

Има два начина четвъртата вълна да заглъхне много бързо - единият е да се остави да мине със съответните няколко хиляди жертви, а другият да се вземат сериозни мерки, поясни той.