Лаура Кьовеши: Знаем, че ще се сблъскаме с много силни и опасни хора

Европейската прокуратура трябва да бъде независима и силна, заяви европейският главен прокурор

Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши

Няма да можем да намалим измамите само с разследване, трябва да има и превантивна дейност. Трябва да се даде възможниост да се разработят процедури за избягване на престъпления, заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на дискусията в Брюксел за създаване на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност.

Приемането на регламента за създаването на европейска прокуратура е историческо достижение. Европейската прокуратура е основна стъпка в интегрирането на съдебната система. За мен е огромна чест да бъда първият главен прокурор на Европейския съюз, знам, че и очакванията са много високи. 

Извършването на разследване по един ефективен начин ще налага и механизъм с координация. Ще сключим споразумения с Европол и Евроджъст. Моята препоръка е обща – трябва да сме последователни, Европейската прокуратурата трябва да бъде включена където има съмнения за източване на европейски фондове, посочи европейският главен прокурор.

За да стане прокуратурата действаща, навреме трябва да се приложи на национално ниво регламентът за европейската прокуратура, да има споразумения със страните членки, да има яснота как ще се осъществява подкрепата на всеки от делегираните прокурори, а и да се набере оперативен персонал. По сегашната бюджетна рамка все още нямаме достатъчно персонал, затова ни трябват и повече ресурси. Трябва да се запитаме дали искаме прокуратура само за да кажем, че има прокуратура, или искаме тя да работи ефективно.

Ефективната работа можем да постигнем само като работим като екип, категорична е Кьовеши.

Знаем, че ще сблъскаме с много силни и опасни хора, затова Европейската прокуратура трябва да бъде независима и силна. Ще защитаваме европейските ценности и европейските интереси, каза още Лаура Кьовеши.

Днес избраният за нов главен обвинител Иван Гешев и Лаура Кьовеши участваха в обсъждане по създаване на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност.