Бил Гейтс и съпругата му се развеждат

Бил и Мелинда Гейтс

Бил и Мелинда Гейтс

Основателят на Microsoft Бил Гейтс и съпругата му и колега филантроп Мелинда обявиха в Туитър, че се развеждат след 27-годишен брак.

Това е една от най-богатите семейни двойки в света, чието богатство се оценява на около 130 милиарда долара, а Бил Гейтс е четвърти в света по богатство според класацията на „Форбс”, предаде БГНЕС.

„След много мисли и много работа върху връзката ни, взехме решението да сложим край на брака си“, написа семейство Гейтс.

В изявлението се казва, че двамата ще продължат съвместната си работа по фондация "Бил и Мелинда Гейтс" - влиятелна благотворителна организация, която финансира програми в сфери като здравеопазване, равенството между половете, образованието и други каузи.

"Продължаваме да споделяме вярата си в тази мисия и ще продължим съвместната си работа във фондацията, но вече не вярваме, че можем да израстваме заедно като двойка в тази следваща фаза от живота си".

Съобщението идва две години след развода на основателя на Amazon Джеф Безос, друг сред най-богатите хора в света, и съпругата му Макензи.

65-годишният Бил Гейтс бил ужасен тийнейджър, когато стартирал това, което по-късно се превръща в най-ценната компания в света, и за известно време го направи най-богатият човек и най-видният филантроп в света.

Той се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Microsoft през 2008 г., за да посвети повече време на благотворителността и по-късно напусна борда, запазвайки само титлата „основател и технологичен съветник“.

56-годишната Мелинда Гейтс се омъжи за съпруга си през 1994 г., докато работеше във фирмата. Бил и Мелинда Гейтс имат три деца.