Китара на Сид Барет се продаде на търг за над 27 000 долара

Сид Барет

Сид Барет

Китарата на един от основателите на групата Pink Floyd Сид Барет беше продадена на търг за 27 400 долара.

Акустична 12-струнна китара Yamaha, която принадлежеше на един от основателите на британската рок група Pink Floyd Сид Барет (1946-2006), беше продадена на търг за 27 400 долара, съобщиха от аукционната къща Cheffins в Кеймбридж.

Отбелязва се, че оригиналният музикален инструмент от 1969 г., който беше предложен на търг от племенника на китариста Марк Барет, беше оценен първоначално на 13700 долара. Аукционната къща посочи, че Сид Барет споменава тази китара в интервю за американското списание Rolling Stone през 1971 г. "Това е новата ми 12-струнна китара. Тепърва свиквам, вчера я пробвах", каза тогава музикантът. На свой ред 57-годишният племенник каза пред агенцията, че инструментът е бил съхраняван дълго време от баща му, който му го предал през ноември 2020 г., малко преди смъртта си.

Според Cheffins, китарата е купена от французин, който платил и градинска маса, изработена от Сид Барет за 3100 долара. Парите, получени от продажбата, са изпратени от племенника на музиканта в благотворителната организация Mind, която оказва помощ на психично болни пациенти, и хосписа Arthur Rank. „Радвам се, че китарата ще отиде при някой, който я цени. Надявам се, че купувачът ще й се наслади толкова, колкото чичо ми“, каза Марк Барет, цитиран от АФП./БГНЕС