Сакскобурготски и Митрофанова опасно близо в „Александър Невски”

Царя и човекът на Кремъл

Царя и човекът на Кремъл

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова и бившият цар Симеон Сакскобурготски се оказаха на Цветница опасно близо един до друг в Патриаршеската катедрала «Св. Александър Невски» в София. И двамата са избрали неделя преди началото на Страстната седмица да се черкуват.

Единствената обща връзка между тях се оказал членът на църковното настоятелство на храма проф. Стоян Денчев, ректор на Библиотекарския университет, който лично посрещнат Сакскобурготски, а по-късно приветствал и  посланика на Кремъл. Митрофанова е поучила подарък – икона с лика на спорния и противоречив светец Александър Невски. Той и бе връчен от Мелнишкият епископ Герасим, в знак на вярност към Московската патриаршия. В църковните среди не е тайна, че Герасим, който преди да се замонаши се славеше като барман-майстор на коктейли, започва духовната си кариера благодарение на Руската църква и връзката на ДС среди от Библиотекарския университет с нея.

 Източници от Синода твърдят, че посещението на Митрофанова било нагласено и предварително уговорено, за да се демонстрира почит към човека на Путин у нас.