Броиха 71 хил. долара за исторически маратонки на Майкъл Джордан

Моделът, който е продаден за малко над 71 хиляди долара е 'Air Ships', пуснати на търг в интернет

Броиха 71 хил. долара за исторически маратонки на Майкъл Джордан, съобщиха медиите в САЩ. Маратонките "Найки" не са от легендарната серия на баскетболиста "Air Jordan", които той прави световноизвестни, носят милиони печалба на фирмата производител и са свързани с най-великите мачове на баскетболиста. Моделът, който е продаден за малко над 71 хиляди долара обаче, е "Air Ships". Обувките достигат тази цена, защото са може би последните, различни от "Air Jordan", които петкратният шампион на НБА е носил в професионалната си кариера.

Маратонките са носени от Джордан в дебютния му сезон в лигата през 1984 година. Тогава той вече има договор с "Найки", които са започна производството на "Air Jordan" през същата година и дори са ги пуснали в употреба. При едно гостуване на "Лос Анджелис лейкърс" обаче новобранецът Джордан решава да обуе по-стария модел. Преди срещата с "езерняците" бъдещата мегазвезда обещава да подари маратонките си с автограф на едно от момчетата, които подават топките в залата. Късметлията е Калед Али, който признава, че тогава е бил малко разочарован, че Джордан не му е дал чисто новия модел и вместо това трябва да се задоволи с доста "по-скучните" "Air Ships". Той все пак прибира обувките в килера на майка си и ги пази грижливо допреди няколко дни, когато взима огромната сума за тях на търг в интернет.

Най-скъпите маратонки на Джордан в историята. Обувките му от легендарния мач от финалите на НБА през 1997 година, когато е болен от грип, но въпреки това вкарва решителния кош в последните секунди, са продадени за 104 765 долара. Моделът е "Air Jordan".