Иновация: Пускат хапче за засилване на женското либидо

Медикаментът е предназначен главно за жени на възраст преди настъпване на менопауза, които изпиват понижено сексуално желание

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) разреши да се пусне на пазара първото хапче, засилващо сексуалното желание у жените. Медикаментът е предназначен главно за жени на възраст преди настъпване на менопауза, които изпиват понижено сексуално желание.

Хапчета обаче далеч не е безопасно. На опаковката на "Адий" ще има предупреждение, че в комбинация с алкохол, то може да предизвика ниско кръвно и дори припадъци. Несъвместимо е и с други често предписвани лекарства. "Това не е хапче, което пиете един час преди секс. Трябва да го приемате всеки ден в продължение на седмици и месеци, за да усетите ефект", заяви Лионор Тифър, психолог и организатор на петиция с призив към Агенцията по храните и лекарствата да не разреши пускането му на пазара.

Хапчето "Адий" е търговското наименование на флибансерин, производство на фармацевтичната компания "Спраут фармасютикълс" и бе отхвърлено двукратно от агенцията. Последното решение бе взето, след като консултативна експертна комисия препоръча през юни то да бъде одобрено, но при засилени мерки за сигурност и задължително изписване с рецепта.