Крал Момо откри Карнавала в Рио де Жанейро

Във всички големи градове в страната, като Сао Пауло, Салвадор де Бая и Ресифе, жителите от три седмици участват в популярни улични шествия.

Символът на всички ексцесии и лудости, дебеличкият крал Момо от днес е господар на 5-дневния традиционен карнавал в Рио де Жанейро, по време на който бразилците се надяват да забравят за стреса и икономическите проблеми, предаде Франс прес. Над 70 000 зрители ще гледат дефилетата на школите по самба.

"Връчвам ключовете на града на краля Момо. Сега той ще решава проблемите, свързани със задръстванията по пътищата и строителните работи за Олимпийските игри през 2016 г. Ще се върна на работа едва идната сряда", заяви кметът на Рио де Жанейро Едуарду Паеш. "За втора поредна година обявявам карнавала в Рио де Жанейро за открит", каза крал Момо за 2015 г., 28-годишният Уилсон Диаш да Коща Нету.

Размахвайки с ръка украсения с пайети и позлата огромен символичен ключ на града, той започна да танцува самба в компанията на своите две принцеси и кмета. На крал Момо се пада също честта да открие в неделя и понеделник дефилетата на школите по самба. Тези дефилета са смятани за най-големите в света спектакли на открито и за апотеоз на карнавала. Те ще бъдат наблюдавани през нощта от над 70 000 зрители на самбодрома.

Рио де Жанейро обаче няма монопол върху празника. Във всички големи градове в страната, като Сао Пауло, Салвадор де Бая и Ресифе, жителите от три седмици участват в популярни улични шествия. Бразилците чакат тези празници цяла година, за да демонстрират умението си да празнуват и да забравят проблемите си, които тази година са свързани с икономическата криза, сушата и корупционни скандали.