Обвиниха в плагиатство дизайнера на сватбената рокля на Кейт Мидълтън

Красивата рокля с дантела е дело на модна къща Александър Маккуин

Модна дизайнерка твърди, че роклята на херцогинята на Кеймбридж е копирана от неин дизайн. Обвинението й идва пет години, след като принц Уилям и съпругата му Кейт се омъжиха. Красивата рокля с дантела и дълъг шлейф е дело на едноименната модна къща на британския дизайнер Александър Маккуин, който се самоуби година преди кралската сватба.

Дизайнерката Кристин Кендъл, която има малко студио в Лондон, е подала жалба срещу модната марка на Маккуин. Тя ги обвинява в нарушение на авторските права. „Започнато е производство, тъй като нашият клиент е сигурен, че дизайн на компанията й е използван неправомерно и е копиран“, съобщи адвокатът на Кендъл. „Това твърдение не е срещу херцогинята и няма обвинения в престъпления срещу двореца“, посочва още той.

Обвиненията са насочени основно срещу модната къща на Маккуин и нейния творчески директор Сара Бъртън, която създава концепцията за сватбената рокля. Говорител на модната къща съобщи, че всички в нея са „объркани“ от обвиненията. „Кристин Кендъл се свърза с „Александър Макуин“ преди почти четири години. Тогава бяхме ясни, че дизайнът на кралската сватбена рокля на Сара Бъртън не е копиран" , посочиха от марката. В изявлението също така се казва, че Сара Бъртън никога не е виждала дизайн или скици на Кендъл и не е знаела за съществуването й, преди Кристин Кендъл да ги обвини в това, близо 13 месеца след сватбата.