Пет дамски костюма - хит за пролет/лято 2015

Костюмът е на мода, но с нова визия - къси шорти със сако, дълга пола и блуза, но в еднакви десени и материи.

Това са актуалните трендове за 2015, а стилът е известен като андрогинен – комбиниране на елементи от женското и мъжкото облекло. Например, сако и панталон, но с високи обувки.

Стилистите наричат тези дрехи "основни", защото могат да се комбинират по различен начин, да се носят заедно и поотделно - изчистени блейзъри, панталони и поли, както и класически шлифери, бели блузи и тениски. Тъй като обикновено са в неутрални цветове, основните дрехи винаги са на мода и могат да се съчетаят с новите тенденции.

Голяма изненада във визията на костюма за топлите дни е, че райетата и точките са категорично изместени от десена поп арт - това са фигури с триизмерен ефект. 

Друго предимство на този стил е, че костюмът е удобен и практичен. Носи се в бизнес средите, но и на официални церемонии.

Последно на червения килим с костюм - сако и панталон в цвят бордо на “Гучи”, се появи Дженифър Анистън. Актрисата избра тази визия, за да присъства на наградите “Изборът на критиците” в Лос Анджелис през януари. Миналата година официален черен костюм облече и Анджелина Джоли на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство в Лондон.

Ето кои 5 визии на костюма ще са актуални през топлите дни.

1. Панталон с висока талия и сако

Това е един от най-актуалните трендове за пролетта. Панталоните са с висока талия, права кройка и стигат до глезените. Сакото е вталено и задължително покрива бедрата. Комбинира се с блузи и тениски.

Горе-долу така изглеждат костюмите в колекциите на дизайнерите за топлите дни на 2015 година.

Налага се т.нар. делови стил – облеклото е консервативно и по принцип се носи най-вече в банковите и бизнес кръговете. Основата е класически костюм с риза и вратовръзка за мъжете и костюм с пола или панталон за жените.

Дрехите са нито твърде предизвикателни, нито с блестящи частици като пайети или пришити камъни. Тук се избягват миниполите и дълбоките деколтета.

Подходящите цветове са дискретните. За такъв в модата се счита например бебешкото розово – нюанс, който вече е актуален дори и при коктейлни рокли, както и пастелните – деликатни цветове като бежов, кремав и прасковен.

2. Пижама

Това модното течение направи фурор още през 2012 година, когато големи брандове го пуснаха в бутиците си. Тогава облеклото за спане се носеше предимно от богатите и известните.

Сега обаче такива дрехи - сатенени шорти в комплект с връхна дреха с копчета отпред, се продават и в масовите магазини. Подредени са в сектора за официални дрехи, а не в този с бельото и истинските пижами. Въпреки че на външен вид двете не се различават с нищо.

Във всекидневието може са се комбинират с кожен тънък колан върху закопчаната връхна дреха. Аксесоарът може да се носи върху всяко сако – късо или тип блейзър (с дължина до бедрата, с яка, ревер и един или два реда копчета). Кожената каишка е важна, защото само тя ще преобрази пижамата в моден костюм.

3. Дълга пола с блуза

Пола и блуза в един и същ десен и материя, носени в комплект, е новата рокля в женския гардероб. Налагат го и холивудските звезди на червения килим.

На Британските модни награди точно с такъв костюм се появи британският модел Попи Делевин. У нас по-малката ѝ сестра Кара Делевин, която също е модел, е по-известна. Голямата Делевин дефилира с дълга до земята пола и блуза със затворено деколте и ръкави. Дрехите са от една и съща материя и десен – бели на големи черни точки.

Попи Делевин се появи с дълга пола и блуза на Британските модни награди.

Този стил може да се съчетава и с кецове. Първоначално те означават платнени спортни обувки, но сега в света на модата се използва като обобщен термин на абсолютно всички спортни обувки, които се носят всекидневно, но никога за спортни цели.

4. Десен оп арт

Това е съкращение от оптично изкуство - течение в изкуството от втората половина на XX век. Тъканите с тези десени са строго геометрични, имат дори триизмерен ефект и създават илюзията, че шарките се движат.

Саката задължително са къси и вталени, а панталоните - тип капри. Те са обикновено с дължина до средата на прасеца, със странична цепка на крачолите. За първи път излизат на мода през 50-те години, въведени от Емилио Пучи – италианеца, който, преди да стане дизайнер, е скиор и олимпийски състезател.

Десенът оп арт в костюмите е номер едно за лятото на 2015 година. Дотогава обаче актуален остава британският провинциален стил. Той е повлиян от всекидневното облекло на британските благородници, като елегантни сака от туид, често апликирани с кожа на подлакътниците. Ромбовидните десени и пепитът са характерни за този стил в костюмите.

5. Шорти и блейзър

В комбинацията – къси панталони тип шорти с блейзър, няма нищо пошло, дори изглежда стилно. С точно такъв тоалет в бонбоненорозово от последната колекция на “Валентино” дефилира Кристина Милева (на снимката). Тя е една от най-успешните български модели. Сега живее и развива кариерата си в Маями.