Как да се спасим от гъбичната инфекция в слабините

Гъбичките по слабините, tinea cruris, се причинява от микотичен микроорганизъм Trichophyton rubrum. При жените гъбички се развиват с начална позиция от влагалището и се разпространяват по околните тъкани – срамни устни и ингвинални гънки. При мъжете гъбички се развиват в подкожието на препицуима и се разпространяват по цялото тяло на пениса и могат да обхванат слабинните гънки.

Какви видове медикаменти съществуват?

В терапевтичната програма се избират антифунгицитни медикаменти, които са от типа алиламин и азол. Тези медикаменти преустановяват производството на ергостерол от микобактериите, който е важен компонент на клетъчната им мембрана. В следствие на това гъбичните бактерии са неспособни да създадат интактна мембрана на клетките си и умират. Характерното за алиламините е, че нямат ефект срещу Candida albicans. При инфекция с тези микобактерии или при инфекция с неясна етиология се препоръчва приложение на препарати от групата на азолите.

При силен и нетърпим сърбеж към терапията с антимикотик се прилага и глюкокортикостероид – хидрокортизон на крем, който цели ограничаване зоната на зачервяване и намаляване на силния сърбеж. Също така, приложението на кортикостероиди помага за предпазване от вторична микотична инфекция, поради непрекъснатото разчесване на обривите. Характерно за продължителна терапия с кортикостероиди е именно появата на гъбички по лицето и пръстите на краката и ръцете. При самостоятелна терапия на гъбична инфекция с кортикостероиди, състоянието може да се влоши поради отслабване на имунната защита и липсащия антифунгицитен медикамент, който да потисне възпроизводството на микобактериите и да индуцира тяхната смърт.

В терапевтичната схема се избират различни препарати. В аптечната мрежа има лекарствени комбинации между клотримазол, кетоконазол, флуконазол и миконазол, които са представители на групата на азолите.

Съществуват и други препарати приложими при терапия на този дермато-венерологичен комплекс. Съвременната терапия предлага приложение на тербинафин, който е представител на групата на алиламини. Този медикамент представя добри резултати при терапия на tinea cruris. Тербинафин проявява активност спрямо Trichophyton rubrum, mentagrophytes и violaceum. След прием в порядъка на две до четири седмици, дозата на тербинафин достига количество в организма, което е напълно достатъчно, за да унищожи всички бактерии и да предпази организма от изостряне на състоянието в скорошен период.

Превенция и контрол над заболяването

Пациентите се съветват да носят проветриво бельо или изобщо да не използват бельо в ежедневното си облекло до отшумяване на сърбежа и обривната симптоматика. Също така се препоръчва подсушаване на зоната, тъй като микобактериите се развиват във влажна и топла среда. Приложението на почистващи лосиони и сапуни с неутрално pH също има положителен ефект върху ограничаване на обрива и лечение на сърбежа. Засегнатите места в тялото трябва да се подсушават с чиста кърпа, която да се сменя ежедневно, за да се предпази засегнатият участък от влага и замърсяване, което да предизвика вторична инфекция.

За щастие има различни домашни средства, които ни помагат да се преборим с гъбичките по кожата, предотвратяват усложненията и разпространението им и по други части на тялото.

В следващите редове ще споделим с вас различни рецепти, които можете да опитате, преди да посегнете към скъпите лекарства в аптеките.

Масло от риган против гъбичките по кожата

Етеричното масло от риган притежава противогъбично действие, което се бори с гъбичките по кожата и другите видове микроорганизми.
Предлагаме ви да го комбинирате с малко зехтин, за да засилите успокояващото му действие и за да овлажните кожата.

Съставки

1 супена лъжица масло от риган (15 грама)
1 супена лъжица зехтин (14 грама)

Указания за приготвяне и употреба

Смесете двете масла в купичка и използвайте необходимото ви количество в борбата срещу гъбичките.
Нанасяйте ежедневно сместа, по два пъти.


Лимон и сода за хляб

Приготвената паста от лимон и сода за хляб притежава противогъбично действие, което предотвратява разпространението на дрождите и другите видове гъбички.

Съставки

Сока на 1 лимон
1 супена лъжица сода за хляб (10 грама)

Указания за приготвяне и употреба

Изцедете сока от лимона и го смесете със содата за хляб. Разбъркайте съставките до получаването на еднородна смес.

След като е готова нанесете сместа върху засегнатата кожа и я оставете да престои 5 минути.
Измийте се. Продължете с терапията, докато гъбичките по кожата изчезнат.
След всяко нанасяне използвайте овлажняващ крем, за да предотвратите изсушаването на кожата на третираното място.
Правете процедурата само вечер, за да избегнете вредното въздействие от излагането на слънце.

Ябълков оцет

Ябълчената и оцетна киселини в ябълковия оцет регулират естественото рН ниво на кожата и променят средата, необходима за размножаването на гъбичките.
Комбинирането на оцета с няколко капки етерично масло от чаено дърво прави тази терапия още по-ефикасна срещу този тип инфекции.

Съставки

1/2 чаша ябълков оцет (125мл)
5 капки етерично масло от чаено дърво
2 литра вода

Указания за приготвяне и употреба

Затоплете водата, докато стане приятно топла и добавете оцета и чаеното дърво.
Използвайте водата във ваната и се потопете за 10 минути. Правете процедурата поне три пъти седмично за оптимален резултат.

Пълномаслено кисело мляко

Живите култури в пълномасленото кисело мляко притежават противогъбично действие, което намалява този тип инфекции.

Съставки

1/2 чаша пълномаслено мляко (125 грама)
Сока от 1/4 лимон
Указания за приготвяне и употреба
Смесете пълномасленото мляко с лимоновия сок и нанесете сместа върху засегнатите части от кожата.
Оставете сместа да подейства за 30 минути, след това се измийте.

Чесън

Чесънът е едно от най-добрите противогъбични средства, които можете да използвате.  Серните му съставки спират разпространението на инфекциите и предотвратяват размножаването на гъбичките по други части от кожата.
Консумацията на чесън укрепва имунната система и премахва натрупаните в тялото токсини.

Съставки

5 скилидки чесън
1 супена лъжица зехтин (14 грама)

Указания за приготвяне и употреба

Намачкайте скилидките чесън в хаванче и ги смесете със зехтина.
Нанесете получената паста върху местата с гъбички и я оставете да престои 5 минути.
Измийте се; правете процедурата всеки ден.

Алое вера

Гелът от листата на алоето е отлично средство за натурално успокояване на възпалението и зачервяването, причинени от гъбички.

Съставки

1 супена лъжица гел от алое вера (15 грама)
1 супена лъжица кокосово масло (15 грама)
Указания за приготвяне и употреба
Смесете гела от алое вера с кокосовото масло. Ще получите гъста паста.
Нанесете я върху засегнатите части на кожата и я оставете да подейства през нощта.
Правете процедурата всеки ден.