Лекар: Кой ще плаща PCR теста в доболничната помощ е камъчето в обувката, което ще мъчи всеки от нас

Разхлабването на мерките е било необходимо, тъй като по време на изолацията много хора развили депресии и панически разстройства,

д-р Гергана Николова

д-р Гергана Николова

БЛС предлага да се влиза в болница с PCR тест, за да не се превръщат в огнища на коронавирус. Проблемът е кой ще плаща тестовете в доболничната помощ. Това е камъчето в обувката, който всеки един от нас ще го усещаме оттук нататък. Това коментира в студиото на Нова ТВ общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова.

Ако сте заразени, тогава PCR тестът се плаща от РЗИ-тата. До момента нито едно джипи обаче не може да даде направление за ПСР тест. Това е в прерогативите на РЗИ. Заплащането на тестовете за коронавирус в доболничната помощ не трябва да тежи отново на пациента, подчерта Николова.

Тя е категорична, че трябва да се определи начинът на заплащане на тези тестове при хората, които отиват при личните си лекари със симптоми на коронавируса. Според Николова е добре да се изготви и списък със симптони, при които пациентът задължително трябва да се изследва за коронавирус

Лекарят трябва да може да избере и какъв тест да се направи на болния. Не е задължително той при всички случаи да бъде PCR, каза още Николова.

По нейните думи се очаква да се покачат цените на клиничните пътеки за лечение на коронавирус.

Д-р Николова смята, че разхлабването на мерките е било необходимо, тъй като по време на изолацията много хора развили депресии и панически разстройства, а при някои от хронично болните се стигнало до тежки усложнения.

Не можехме да държим хората в ситуация на строгите мерки. Но нека да спазваме дистанцията, дезинфекцията, дисциплината, призова от ефира д-р Николова.