"Левски" с гневна декларация - обвиняват депутати, че лобират за "ЦСКА-София"

Иван Ченчев

Иван Ченчев

Ръководството на "Левски" разпространи гневна декларация, в която се възпротиви, че проблемите на "ЦСКА-София" със стадион "Българска армия" са станали основна тема по време на дебатите в сектор "Спорт" при консултациите за коалиционно правителство.

В обръщението се казва:

"Левскари,

заявяваме, че "Левски" винаги е стоял встрани от политиката. Въпреки това, с изненада установихме, че по време на политическите консултации за съставяне на кабинет, тема №1 станаха проблемите на конкретен футболен клуб, а ролята на лобисти пред държавата изиграха двама "емоционално свързани" с този клуб представители на политически формации.

За нас това е недопустимо и ви уверяваме, че с повишено внимание ще следим всичко случващо по този въпрос и при решения, накърняващи интересите на любимия клуб, ще реагираме.

"ПФК Левски"

Декларацията не споменава поименно въпросните лобисти, но става въпрос за депутатите от БСП Иван Ченчев и "Има такъв народ" Радостин Василев, които в миналото са работили в ЦСКА. Ченчев бе дълго години пресаташе на футболния клуб, а Василев защитаваше ЦСКА по различни дела, припомня "Сега".

Двамата участваха по време на консултациите за тема "Спорт" в петък. Василев посочи тогава за Ченчев, че е емоционално обвързан с ЦСКА.

Тогава Василев заяви по темата за ст. "Българска армия": "ЦСКА има задължения към "Сердика Спортни Имоти" към момента за около 3,9 милиона лева, за периода от който този клуб стопанисва базите в Борисовата градина и Панчарево. ММС към момента не може да продължи процедурата по отдаване на стадиона на ЦСКА за реконструкция, независимо, че има такава възможност, и в новия ПУП на София е предвидена, поради това, че ЦСКА дължи тези пари независимо от факта, че ЦСКА е ремонтирал базата в Панчарево за огромна сума. Оттук възникват въпроси - дали държавата иска да извива ръцете на клубовете, които са инвестирали средства да възстановят един коптор - Панчарево, и да признаят това нещо за действително подобрение с двустранни протоколи, или държавата иска да извива ръцете на определен клуб като ЦСКА и той никога да не построи новия си стадион. Това е въпросът, нали? За сметка на това обаче има други отбори, които имат безвъзмездно стадион повече от 20 години (бел. ред. - тук Василев намеква за "Левски"). Тук не трябва да делим отборите, държавата трябва да си влезе в ролята, ММС да улесни и благоприятства това, че някой иска да инвестира 30-40-50 милиона за строителство на стадион, направил е подобрения, които си одобрил, но после не може да ги прихване, защото няма такава процедура. Трябва да помислим в бъдеще това да се избегне. Държавното дружество "Сердика Спортни Имоти" е създадено, за да се храни от наемите на ЦСКА. Кому беше нужно това? То има несъбрани вземания за 4 милиона лева, от които 95% са от ЦСКА, за да издържа една безсмислена администрация в това дружество, която нищо не прави, а футболният клуб чака една година на трупчета и не може да стартира строителство на нов стадион. Това е истината".

Ченчев пък на свой ред каза: "Кажете ми, ако този стадион конкретно не бъде ремонтиран, реконструиран, българските граждани, защото там не ходят само хора от София, а от цяла България, дори чужденци, отидат на мач, в тези условия ли да ходят?!"