"Левски" взе лиценз за Първа лига, но "под условие"

Наско Сираков

Наско Сираков

"Левски" има лиценз за участие в следващото първенство на Първа лига в България, но "под условие". Клубът е с огромни финансови проблеми и задължения, които особено в последните месеци се увеличават. БФС позволява на "сините" да стартират първенството, тъй като те са изрядни в графата за лицензирането, която засяга миналата финансова година - 2019-а.

Още три клуба са с подобен статут - с лиценз, но "под условие". Това са Черно море, Локомотив (Пд) и Царско село. Първите два са в графата заради подобни проблеми, като тези на "Левски" - отрицателен финансов капитал. Новакът, който за първи път през този сезон игра в елита, е "под условие" заради проблем с това къде да се играят мачовете му. БФС вероятно няма да позволи това да се случва на стадиона в едноименния комплекс.

Случаят с "Левски" е най-тежък, но "сините" са представили погасителен план, който гарантира, че ще изчистят текущите задължения - по три дължими заплати на служители, играчи и треньори, както и ще намалят общите дългове на клуба, и то до края на 2020 г. Само заплатите от март до сега са разход за над 2 милиона лева. В добавка вървят и други текущи плащания като подготвителен лагер, неустойки и дължими заплати на треньорския щаб, който бе уволнен - начело с треньора Петър Хубчев и т.н. А в касата пари няма.

Единствените приходи на "Левски" са от дарения на фенове, продажба на виртуални билети и УЕФА, откъдето дойде последният транш за около 200 000 евро през месец май.

Ситуацията е идентична с тази на ЦСКА от 2008 г., когато заради задължения към НАП, агенти и играчи, клубът не получи лиценз за Европа, но взе такъв за родното първенство - пак "под условие". И бе поставен на ежемесечен мониторинг, както сега ще се случи с "Левски", но преглеждането на актуалното състояние при "сините" ще е на 3 месеца. При продължаваща невъзможност за плащания навреме и неспазване на погасителния план, те могат да бъдат извадени от първенството. 

За участие в Европа, ако успее да се класира по спортен път, "Левски" може би също ще удари на камък - както и "червените" преди 12 години. Но все пак УЕФА даде отсрочка до 30 юли за привеждане в изряден вид на документацията на участниците в турнирите. Така поне в тази насока "сините" имат време и глътка въздух. Лицензионната комисия на БФС е направила и препоръки към клуба от "Герена", които трябва да се изпълнят в конкретни срокове за следващите 60 дни.