Либия призова ЕС да включи руската армия „Вагнер” в списъка на спонсорите на тероризма

Министърът на вътрешните работи на Либия Фатхи Али Башага призова ЕС да включи руската частна армия „Вагнер” в списъка с организациите, подкрепящи тероризма, съобщи днес Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Той обвини бойците от „Вагнер”в „престъпления срещу човечеството” и определи като „опасен прецедент” вземането от тяхна страна на контрола върху най-голямото нефтено находище на страната Еш Шарара. Присъствието на чужди наемници до петролните кладенци на Либия застрашават нейната национална сигурност. В свой пост в Туитър министърът съобщи, че частната руска армия действа заедно с отрядите „Джанджавид” (Духове на коне), съставени от судански номади. Али Башага подчерта, че с тези свои действия е „нанесена вреда на интересите на американските и европейските нефтени компании”

На 26 юни ръководителят на Либийската национална нефтена корпорация (NOC) Мустафа Санала съобщи, че при нефтеното находище има чужди наемници и заяви, че „категорично отхвърля опитите на чужди държави да попречат на възобновяването добива на петрол”. Според него, много държави извличат полза от липсата на либийски нефт на международния пазар, а някои от тях „цинично изразяват публично съжаление, че Либия не е в състояние да добива нефт, както по-рано, но в същото време зад кулисите поддържат силите, които блокират този процес”.

Припомняме, че посолството на САЩ в Либия осъди публично „чуждестранната намеса” в нефтения отрасъл на Либия.