Човекът на Ердоган в Северен Кипър настоява за две държави и "коригиране на границите"

Основата на двустранната федерация е договорена през 1977 г.

Ерсин Татар

Ерсин Татар

Месец след встъпването си в длъжност лидерът на Северен Кипър Ерсин Татар настоя за решаване на кипърския въпрос със създаването на две държави с „коригиране на границите” между двете страни, предаде БГНЕС.

Основата на двустранната федерация е договорена през 1977 г. между международно признатото правителство на Кипър и турско-кипърската общност след турското нашествие и окупацията на Северен Кипър през 1974 г.

В интервю за „Катимерини” Татар заяви, че започналите през 1977 г. преговори за федерацията, „напълно се провалиха“ в Кран-Монтана през юли 2017 г. „поради отношението на гръцко-кипърската страна“.

Позовавайки се на неотдавнашното частично откриване на призрачния град Вароша, който беше изоставен по време на инвазията, той каза, че кипърските гърци трябва да подават жалби до Комисията за недвижимо имущество, създадена от кипърските турци.

Припомняме, че Ерсин Татар е известен като хардлайнер, който поддържа тесни връзки с Турция и застъпва виждането на сключването на споразумение за две държави в Кипър.