Лидерите на ЕС: Ние сме единни и твърди в нашата солидарност с Франция

Държавните и правителствени ръководители на ЕС откриха своята видеоконференция в четвъртък вечерта, като публикуваха колективно изявление в подкрепа на Франция след нападението с нож в църква в Ница, пише европейската редакция на Politico.

Лидерите проведоха виртуални разговори, за да обсъдят пандемията от коронавирус, включително повторното въвеждане на мерки за блокиране в много страни в Европа, включително и Франция, в опит да забавят втората вълна от инфекции.

Атаката в четвъртък сутринта, при която бяха убити трима души, само задълбочи мрачното настроение.

„Ние, европейските лидери, сме шокирани и натъжени от терористичните атаки във Франция“, заявиха лидерите в своето изявление. „Ние осъждаме с най-силните възможни термини тези атаки, които представляват атаки срещу нашите общи ценности. Ние сме единни и твърди в нашата солидарност с Франция, с френския народ и правителството на Франция - в нашата обща и продължаваща борба срещу тероризма и агресивния екстремизъм“.

Атаката в четвъртък се случи две седмици след обезглавяването на учителя Самуел Пати, който беше убит близо до Париж от мъж с чеченски произход дни след като използва карикатури на пророка Мохамед в дискусия в клас за свободата на словото.

Лидерите на ЕС добавиха: „Призоваваме лидерите по целия свят да работят за диалог и разбирателство между общностите и религиите, а не за разделение.“