Лиляна Павлова: ЕИБ ще има ключова роля в плана на ЕС за възстановяване от кризата

Лиляна Павлова

Лиляна Павлова

Европейската инвестиционна банка е най-големият международен кредитор и основната финансираща организация в полза на световния климат. Инфраструктурата е един от нашите четири инвестиционни приоритета, наред с иновации и професионални умения, малки и средни предприятия и климат, заяви вицепрезидентът на Европейската банка за развитие (ЕИБ) Лиляна Павлова на гoдишнaта ĸoнфepeнция „Cтpaтeгичecĸa инфpacтpyĸтypa и инвecтиции 2020“, която се провежда в eĸcĸлyзивeн xибpидeн фopмaт Live streaming & on demand.

Тя подчерта, че финансовата институция е партньор на българските власти от десетилетия в подкрепа на ключови инфраструктурни проекти от национален и регионален мащаб. Това важи за целия регион на Югоизточна Европа, включително партньорите ни от Западните Балкани, посочи още Павлова.

"Като банката на ЕС превърнахме в наш основен приоритет инвестирането в интелигентна, достъпна и устойчива мобилност, цифрови мрежи, енергийна ефективност и устойчиво градско развитие и управление на водните ресурси и отпадъчните води. Затова се радвам, че ЕИБ е стратегически партньор на Петнадесетото издание на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2020", която се проведе днес в София", коментира Павлова.

От началото на дейността си през 1958 г. ЕИБ е предоставила дългосрочно финансиране в подкрепа на развитието на инфраструктурата. През 2019 г. ЕИБ предостави 15.7 млрд. евро за подкрепа на инфраструктурни проекти.

"Невъзможно е породените инвестиционни потребности, да бъдат посрещнати единствено чрез публично финансиране. Преходът към по-екологично общество, цифровизацията, достъпът до финансиране за малките и средни предприятия или постоянният недостиг на инфраструктурно финансиране в ЕС - всички тези сектори изискват и намесата и на частния сектор. Затова ЕИБ разработва и предоставя различни финансови инструменти и ще има ключова роля в изпълнението на плана на ЕС за възстановяване от кризата", добави още Лиляна Павлова.