Лицемер или лъжец е руският патрирах Кирил, или истината е само за политическа употреба и пропаганда

Патриарх Кирил по време на посещението си в София през 2012 г.

Патриарх Кирил по време на посещението си в София през 2012 г.

От няколко години Русия провежда целенасочена хибридна атака за българската азбука и писменост с манипулиране и изопачаване на историята. Тази година в кремълската игра се включи и московския патриарх Кирил. На 24 май, както писа Faktor.bg, след празничната литургия  в църквата на княз Александър Невски в едноименния манастир край Переделкин, Кирил произнесе проповед, обявявайки Кирил и Методий за „словенски” просветители. Словото му бе поместено и на сайта на Московската патрирашия.

Бившият офицер от КГБ Гундяев обаче или страда от раздвояване на личността, или не е истински духовник и не държи на истината, каквато църквата я признава,

а играе роля и прокарва политика, възложена му от Кремъл

Само преди осем години същият Кирил твърди официално други истини. Сайтът на БПЦ е красноречиво доказателство за това.

На 27 април 2012 година в приветствено слово  Руският патриарх Кирил при получаване на ордена "Св. цар Борис" от покойния български патрирах Максим казва:
„Кръстителят на Русия, св. равноапостолен княз Владимир, започнал да търси истинната вяра в онези времена, когато в България вече съществувала автокефална поместна православна църква, възглавявана от патриарх. Затова, когато той решил да приеме източноправославната вяра и се обърнал за това към Константинопол, за християнското просвещение на Русия били използвани славянското православно богослужение и църковна книжовност, съществували тогава в Българското царство. А колко много монаси, свещеници и учители идвали от България в Киевска Рус, за да се потрудят в делото на християнското просвещение на нашите предци! Тези праведни хора продължили мисията на светите равноапостолни Кирил и Методий на руска земя и ние винаги с дълбока благодарност си спомняме за тях и техния мисионерски подвиг.

Историята изобилства с множество ярки свидетелства за нашето духовно родство. Например, свети Киприан, ученик на известния светител Търновския Патриарх Евтимий, носител на исихастката Атонска традиция, станал не просто митрополит Московски и на цяла Русия, но в сътрудничество с преподобни Сергий Радонежки и други руски подвижници особено много се потрудил за укрепването на Православието в Русия и за нейната защита от враговете”.

Два дни по-късно, по време на визитата си у нас пак през 2012 г. др. Гундяев е още по-категоричен за българския принос:  „Подобно на верните и мъдри мироносици,

светата Българска църква ¬ най-древната сред славянските църкви ¬

повече от 1000 години привежда своите верни към Христа. Българската църква е видяла своето високо предназначение в продължаването на проповедта на светите равноапостолни Кирил и Методий. Именно тази Църква изпраща в Киевска Рус духовенство, монаси, книжовници и богослужебни книги, които стават първите свещени текстове, с които се запознава покръстеният руски народ. И от тогава връзките, които свързват нашите Църкви, стават толкова силни, че могат да издържат на всякакви исторически сътресения”.

Някои богослови допускат, че Кирил ги обяви за „словенски учители”  имайки в предвид, че на старобългарски това означава „славянски”. Но за неволна грешка  или объркване в превода е нелепо да се говори, защото в словото си само на едно място той акцентира знаково върху „словенски”, а на няколко пъти говори за „славяни”. Доказателство за провокацията е и фактът, че

мълчи за българския принос и никъде не споменава за учениците на Кирил и Методий,

които са всъщност авторите на Кирилицата, възприета от славянските народи.

Тенденцията на изопачаването на историята бе стартирана от Валдимир Путин, който преди няколко години обяви, че писмеността дошла по руските земи от Македония. В навечерието на 24 май тази година Руският културен център в София откри скандална изложба, обявявайки  нагло , че светите братя Кирил и Методий са създали руската азбука. 

Български духовници твърдят, че ако Кирил е достоен патриарх първо трябва да си спомни какво е говорил преди осем години в България, а след това да даде отговор и на въпроса – защо още преди в Русия да има дори икона на светите братя, българите вече имат храм в Света гора в Зографския манастир, издигнат  в чест на Кирил и Методий и  църкви с имената им по българските земи? Показателно е и че при освещаването през 1986 г. на единствения храм, посветен на двамата първоучители в Солун,  гърците са поканили единствено представители на БПЦ от всички славяноезични църкви. 

Притеснително в случая е, че БПЦ, която разполага с неопровержими доказателства за двуличието на руския си колега, мълчи гузно за скандала. Мълчи и компетентната по всички въпроси вицепрезидентка Илияна Йотова, но как да надигне глас за истината, след като е клякала угодно пред руския началник.