Локдауни и сертификати: Как ще може да се пътува в Европа по Коледа

Европа отново се завърна в епицентъра на пандемията и през последните седмици постоянно чуваме за затягане на мерките в редица европейски държави.

На някои места локдауните се завръщат, макар и частични (Нидерландия), на други е обявен пълен локдаун за неваксинираните (Австрия), а дългоочаквани големи събития биват отменяни (коледният базар в Мюнхен, Германия).

Означава ли това, че плановете за пътуване около Коледа и Нова година ще бъдат провалени? Краткият отговор е: Не, особено за ваксинираните.

Дългият отговор следва, но както почти винаги от началото на пандемията - печелят тези, които са гъвкави и са склонни да променят плановете си.

Някои от големите традиционни коледни базари, като например този в Мюнхен, вече бяха официално отменени, при това броени дни преди официалния си старт. Кметът на Мюнхен обяви, че няма друг избор при големия брой новозаразени в Бавария и цяла Германия за последните дни.

В други германски провинции откриването на събитията засега не е отменено. Според епидемичната обстановка за достъп до базарите се прилагат два вида мерки - при по-строгите достъпът е ограничен за всички, които не са нито ваксинирани, нито преболедували. При най-лошият сценарий базарите все пак могат да бъдат закрити.

Чехия, Великобритания, Швейцария и други европейски държави с традиционни базари засега също са обявили, че събитията ще се проведат.

Ски сезонът в Европа ще се проведе с маски и зелени сертификати

Миналата година много от европейските ски курорти останаха затворени заради големия брой заразени с COVID-19 и ограниченията, наложени от властите. Тази година почти всички държави, известни с пистите си, вече обявиха, че курортите ще отворят. Най-затегнати са обявените мерки в Австрия, където неваксинираните не могат да отсядат в хотели, с което на практика ски почивките ще бъдат невъзможни за тях. В другата крайност е Франция, където засега е ясно, че няма да се изисква зелен сертификат на лифтовете. В повечето други страни зеленият сертификат ще отваря вратите на лифтовете, заведенията и баровете в ски курортите.

Ще има ли нови локдауни в Европа тази зима?

Трудно е да се каже, но в някои държави локдауните се завърнаха. В Австрия е обявен пълен локдаун за неваксинираните хора, такъв предстои да се въведе от другата седмица и в Гърция. В Нидерландия е въведен частичен локдаун, който засега ограничава работното време на заведенията и магазините и забранява масовите събития. Франция, от своя страна, обяви, че няма да въвежда локдаун нито за неваксинираните, нито общ. 

Дори и този пример да бъде последван в други страни, с напредналото темпо на ваксинация държавите трудно ще могат да оправдаят пълен локдаун и такъв е малко вероятен където и да е в Европа, поне към момента.

Великобритания, където има най-голям брой регистрирани в Европа, засега не е върнала нито една от мерките, които бяха отменени през лятото.

Как пътуват ваксинираните и неваксинираните

Редица държави начело с Австрия и Германия ограничиха достъпа до заведения, големи събития, хотели и коледни базари за всички, които не са ваксинирани или преболедували COVID-19. Това означава, че тези, които разчитат на отрицателни тестове, ще трябва да се ограничат с държави, където мерките не са толкова строги. Все пак е важно да се знае, че почти навсякъде мерките се различават от провинция до провинция и преди пътуване е добре да се проверят изискванията на конкретното място.

Някои държави също така налагат задължителна карантина за неваксинираните пътници, пристигащи от червени зони (в момента почти цяла Европа е червена зона, включително и България). В Германия например всички деца до 12 години, идващи от червени зони, подлежат на задължителна 5-дневна карантина.

При завръщане в България от червена зона българите, които нямат поставена ваксина, също подлежат на задължителна 10-дневна карантина, независимо от резултата от PCR теста.

Към момента от популярните туристически дестинации в червената зона са предимно екзотични дестинации като Малдиви, Сейшели, Бразилия, Куба, но също така и Великобритания, Черна гора, Сърбия, Румъния (пълен списък и подробна информация вижте тук).

Зелените сертификати ще са ви необходими почти навсякъде, като в рамките на ЕС дигиталният COVID сертификат на ЕС се признава навсякъде. Обикновено ще ви го поискат, за да седнете в заведение, да ползвате градски транспорт или да влезете в големи търговски центрове. Правилата са различни във всяка държава и се променят постоянно, но като цяло, ако разполагате със сертификат, просто е нужно да го държите винаги подръка.

Източник: dir.bg