Лондон съобщи за подписан документ със Сърбия срещу руското влияние

Британският министър на отбраната Бен Уолас заяви, че по време на посещението си в Сърбия двете страни са подписали знаково споразумение, което ще предотврати руското влияние. Уолъс пристигна в Сърбия на 16 юни и се срещна с висши служители, между които президента Александър Вучич и министъра на отбраната Небойша Стефанович, напомня Радио Свободна Европа, предаде БГНЕС.

В интервю за британския "Телеграф" Уолъс заяви, че е в интерес на страната му да бъде „ангажирана с пост-югославското развитие“ и добави, че Великобритания ще помогне на Сърбия да се противопостави на „злото влияние“ и „манипулацията“ от Русия.

"В наш интерес е да подпомогнем съпротивата на страни като Сърбия срещу злонамерени дейности и влияния. На места, където виждаме действията на други нации, отслабващи държавите или подкопаващи ги и опитващи се да ги манипулират, тогава, разбира се, в наш интерес е да провокираме това (действие) и да подкрепим тези страни", каза Уолъс.

РСЕ подчертава, че в официалните изявления след срещата с Уолас на акаунтите на президента на Сърбия и Министерството на отбраната не се посочва, че двете страни са подписали документ, противопоставящ се на руската намеса. Редакцията заявява, че сръбското министерство на отбраната не е било достъпно за коментар.

Бен Уолъс заяви още в интервюто, че Великобритания "няма нищо против", че Сърбия има приятелски отношения с Русия, защото "Сърбия е военно неутрална".

"Ние не сме в руската игра, за да приемаме страната за даденост, и да се опитваме да я накараме да избере", каза Уолъс. "Искаме най-добрата сигурност за хората в Сърбия, но все пак трябва да споделяме тежестта и някои партньори ще бъдат по-малко традиционни, отколкото си мислите, включително Сърбия," добави той.

Сърбия и Русия поддържат тесни отношения въпреки призивите от западните страни и Европейския съюз към Сърбия като страна кандидатка за членство в ЕС да приведе външната си политика в съответствие с европейската.