Лозан Панов: Искам разследване на Бойко Борисов за "търговия с влияние" при избирането ми

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов индиректно призна, като не отрече, че през 2015 година е назначен лично от премиера Бойко Борисов на поста, който заема, пише Правен свят.

В сряда министър-председателят заяви в телевизионно интервю, че той "най-много" е подкрепил Лозан Панов за председател на ВКС. "Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил", заяви Борисов. В четвъртък, преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) Панов коментира казаното от премиера, като призова да бъде извършено "разследване за търговия с влияние" във връзка със собствения му избор за председател на ВКС.

"В рамките на няколко седмици и главният прокурор, и министър-председателят оповестяват данни за търговия с влияние. Главният прокурор каза, че изборите за висши длъжности в съдебната система се извършват в други две сгради, а премиерът призна, че оказва влияние върху един такъв избор. Ще ви припомня един друг казус – "Яневагейт" и записите на разговорите между бивш председател на Софийския градски съд и редови съдия. Тогава отново главните герои бяха министър-председател и главен прокурор. Този път обаче самите те оповестяват данни за търговия с влияние", призна Панов.

"Въпросът, който задавам, е къде са разследващите органи. Не съм имал разговор на четири очи с министър-председателя, а това, което остана под линия беше – две каки си говорят. За да не остане сега под линия, че две батки си говорят, бих призовал разследващите органи с оглед оповестените данни за търговия с влияние да започнат разследване", каза още председателят на ВКС.

Той очаквано се противопостави и на идеята на премиера за назначаването на независим прокурор, който да може да разследва главния във връзка с препоръките на Венецианската комисия. "Звучи странно назначаването на независим прокурор, разследващ главния прокурор, който да се избира от 2/3 от Прокурорската колегия. Доколко независим ще бъде той, след като изборът ще бъде осъществен от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор? Но един задочен разговор с премиера ще се тълкува отново като политическо говорене. Всяка моя дума може да бъде интерпретирана като политическо говорене", каза Панов, макар че очевидно не си спести негативния коментар за предложението на правителството.

С изказването си Панов, може и да избегна политическите оценки, но влезе в колизия с мнозинството от българските държавни обвинители. Само последната декларация на Асоциацията на прокурорите, която се обяви срещу опитите за саботиране и нерегламентирания политически натиск за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор бе подкрепена от над 1200 прокурори от цялата страна. Един от проводниците на атаките срещу легитимността и прозрачността на продължилата четири месеца процедура за избор на "обвинител №1" бе именно Лозан Панов.