Фантазия от вкусове

Любимите напитки с кафе

Съществуват всевъзможни напитки с кафе. Ето и по-известните:

Капучино

Капучино е любимата напитка на италианците, които са и негови създатели. Рецептата се е появила случайно, като всички хубави неща. Италианците решили да експериментират, като добавили горещо мляко към топлото кафе. Вкусът, който се получил, бил различен - мек и приятен в сравнение с горчивината на истинското, неразредено кафе.

Капучино се приготвя от равни части еспресо, горещо мляко и пенливо мляко, на което дължи вкуса и ефекта си. Поднася се в ниска чаша, като гъстата пяна остава в средата, а около нея се очертава „пръстен“ от кафе. Идеално е за хора, които не харесват силното кафе.

Фрапучино

Фрапучино се ражда при смесването на фрапе и капучино. Рецептата е измислена от Джордж Хауел, но днес права над нея има единствено веригата Старбъкс. Никоя друга кафетерия не може да използва името „фрапучино“ за своя напитка, независимо дали тя включва същите съставки като оригинала. Фрапучино се предлага с всякакви вкусове – плодово, карамелено, шоколадово, а специално за веганите и със соево мляко.

Кафе Лате

Кафе Лате всъщност много прилича на капучиното и има сходни качества с топлата напитка. Приготвя се от 1/3 част еспресо и 2/3 части горещо мляко. Идеята е млякото и образувалият се вкусен каймак да смекчат вкуса на самото кафе. Кафе Лате е въведено в света на кулинарията от европейците, и по-специално англичаните. Може да се приготвя и в домашни условия и е чудесно допълнение към неделната закуска. Самият термин „лате“ навлиза към края на миналия век, а допреди това напитката е била известна с другото си наименование, дадено й от французите - “café au lait”

Кафе Американо

Кафе Американо е тип дълго кафе. Навлиза сред любителите на кафето по време на Втората световна война, когато продуктите не стигат, а желаещи за глътка от магическата напитка се увеличават. Американо се приготвя от еспресо, разредено с гореща вода. Няма каймак и се препоръчва на хората, които харесват специфичния вкус на кафето. Името си получава вследствие на популяризирането му в САЩ,  което го превръща в една от най-предпочитаните напитки сред американците.

Кафе Мока

Кафе Мока е братовчед на кафе Марочино. Разликата между тях е, че в Мока ще усетите вкуса на парчецата шоколад вместо на прахообразното какао. Разликата на пръв поглед е минимална, но се отразява значително на вкусовите възприятия. По желание шоколадът може да бъде както млечен, така и черен – зависи какъв предпочитате. Някои обичат да добавят към своето кафе Мока още съставки, които да направят напитката още по-примамлива и омагьосваща. Пръчка канела, топка сметана, резен портокал са сред най-предпочитаните „гарнитури“ на кафе Мока.

Кафе Марочино

Кафе Марочино най-общо може да се определи като фантазия от вкусове. Напитката съчетава аромата и горчивината на кафето, отпускащата и успокояваща нежност на млякото и сладостта и настроението на какаото. Името си дължи на светлокафявия цвят, който образуват трите съставки. Оказва се, че италианците асоциирали цвета на Марочино с този на кожата на мароканците, затова кръстили напитката на тях.

https://dieti.rozali.com