Любомир Стефанов: Гражданите няма да забравят, че властта наистина се справя с управлението на пандемията

И преди 10 г. имаше разнасяне на флашки с неизвестен произход по вестниците, заяви политологът

Любомир Стефанов

Любомир Стефанов

Политологът Любомир Стефанов коментира е интервю за Novini.bg разразилата се компроматна война между институциите през последните дни.

"Да започна с цялата условност кое е компромат и кое - фалшиви новини, злепоставящи всички замесени. Тепърва престои всички почувствали се засегнати да предприемат мерки за изясняването на произхода и автентичността на разпространените неща. Това, което виждаме в последните десет дни, прилича на нещо, което гледахме преди десет години - тогава в различни вестникарски редакции се носеха флашки с неизвестен произход, подадени от анонимни източници, компромати на килограм. Всичко това се отразява изключително зле на фона на социално напрежение вследствие на икономическата рецесия и свиването на приходи. 

По презумпция във властта се изпращат хора, които трябва да бъдат подготвени да свършат работа за нашето публично добро и благоденствие, а се занимават с махленска, вътрешноблокова крамола. Абсолютно несериозно е, даже не може да се нарече и семеен скандал - някакво дребнаво разменяне на грозни ругатни, нецензурни неща, маскирани зад високопарни политически давления. Не мисля, че нашите политици - и президентът, и премиерът, не си дават сметка, че от начина, по който си комуникират, страда обликът на държавата и доверието на гражданите в тях бива сринато", посочи политологът.

По думите му предизборната кампания започна. "Тази интензивност в последните дни се дължи и на факта, че три месеца бяхме в извънредно положение и всички волно или неволно трябваше да мълчим и да се съобразяваме с мерките, което беше с цел спасяване на човешки животи и ограничаване на икономическите последици. Като поотмина опасността, като че ли дойде смелостта на разни хора и започнаха да пускат разни партенки с цел да клеветят всички за всичко по всякакъв начин, няма забранени мерки - типични ченгеджийски номера, които изключително много вредят на имиджа на държавата - като се започне от това НСО върши ли си работа дали снимките са автентични и т.н. Премиерът има стабилен рейтинг, защото няма алтернатива - гражданите не могат да забравят, че властта наистина се справя с управлението на пандемията."

На въпрос ще има ли откъсване на жива сила от ГЕРБ, Любомир Стефаков отговори: "Съмнявам се. Няма откъсване, има конкуренция, има един активен пул от граждани, които гласуват, но доста често са ориентирани за кой гласуват и от тук няма да има откъсване. По-скоро ще има преразпределяне при колебаещите се първо на принципа, че всички обичат да ходят с победителя. Не вярвам, че някой от новите формации като партиите на Трифонов и на Цветанов ще успеят да откъснат от ГЕРБ има достъпно други недоволни граждани и социални групи, които изобщо не са представени. Така че, ако новите се насочат да крадат от ГЕРБ, ще бъдат тежко разочаровани."