Мадрид няма да даде убежище на спасените непълнолетни африкански мигранти

Испанският министър на развитието заяви, че това е отговорност на Италия

Испания обяви за недопустимо искането за убежище за 31 спасени в Средиземно море непълнолетни мигранти, представено от испанската неправителствена организация "Проактива", която ги спаси, като изтъкна, че то е юридически невалидно, предаде Франс прес.

Капитанът на кораба на НПО "Проактива Оупън армс" Марк Реиг внесе в понеделник искане за убежище в посолството на Испания в Малта за 31 непълнолетни африкански мигранти.

Испанският министър на развитието Хосе Луис Абалос обаче, който е трети в йерархията на Испанската социалистическа работническа партия, заяви по телевизия Телесинко, че капитанът на плавателния съд не разполага с юридически правомощия за това. Съгласно закона за правото на убежище, искането трябва да бъде внесено лично или чрез юридически акредитирани представители.

Около 150 други мигранти, спасени в Централното Средиземноморие, в момента се намират на борда на хуманитарния кораб "Оупън армс" край италианския остров Лампедуза.

Малта и Италия отказват достъп на кораба до свои пристанища. Деветима мигранти от "Оупън армс" обаче успяха в неделя да слязат на брега: осем от тях бяха откарани с хеликоптер към Малта и един към Лампедуза.

Министър Абалос припомни, чу съгласно международните споразумения, спасени в морето мигранти трябва да бъдат откарани до най-близкото безопасно пристанище. В случая с "Оупън армс", "това е отговорност на Италия", посочи той.