Днес трапезата, макар и постна, трябва да е богата

Сложете на масата чесън - да пази от зли сили

Бъдни вечер е последният ден от коледните пости, затова трапезата, макар и постна, трябва да е богата, за да е плодородна годината. Ястията трябва да са нечетен брой – обикновено 7 (колкото са дните от седмицата) или 9 (колкото трае бременността при жената). В някои краища на страната обаче се приготвят 12 постни ястия – колкото са годишните месеци, за да има изобилие и през новата година. За Бъдни вечер се правят обредни хлябове, различни по форма и украса. Някои от тях са посветени на празника (богова пита, боговица, божичняк, бъдник, погача), а други – на земята, нивите и стопанството и се украсяват с релефни фигури на животни, житен клас, дом и други.

Според българските традиции на празничната трапеза трябва да присъстват задължително мед (за сладък живот), чесън (да пази от зли сили), варива (символ на плодовитостта), лук и орехи (да се гадае по тях каква ще е годината). Слагат се също и сушени плодове.

За Бъдни вечер можете да приготвите постни пълнени пиперки, постни сарми, бобена яхния, кисело зеле, както и да изпечете тиква. По стар обичай, останал от едно време, в някои краища на страната приготвят зелева (армеева) чорба с нарязан в нея праз и лютива чушка (печена).

Поверията гласят, че трябва да се опитат всички ястия, за да му върви на човек. Масата на Бъдни вечер не се раздига, за да се нагостят умрелите.

А ето и една рецепта за

Содена питка

Необходими съставки:

брашно - 2 1/2 чаена чаша
хлебна сода - 1 чаена лъжица
сол - 1 чаена лъжица
мед - 1 чаена лъжица
газирана вода - 1 1/3 чаена чаша

Содената питка е най-лесният хляб, който може да си приготвите! Содената питка е хляб без месене! Содената питка е бърз хляб! Рецептата за содена питка е рецептата за хляб, подходяща за и за най-начинаещите готвачи! Освен всичко друго, содената питка е типичен представител на българската национална кухня, содената питка е задължителна част от трапезата на много български празници, като например днешната трапеза на Бъдни вечер. Може би затова вариант на рецепта за содена питка има във всяка къща. Сайтът "Супичка" предлага своя вариант за рецепта за содена питка, която може да бъде реализирана и от истинските новаци в кухнята.

Първата стъпка от рецептата за содена питка е подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа.
Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто. Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намалявате фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.