Еньовденска топеница

Една традиционна рецепта, за да почувствате магията на днешния празник

снимка: recepti.gotvach.bg (Гергана Цветанова)

снимка: recepti.gotvach.bg (Гергана Цветанова)

Днес е Еньовден – празник, в който се почита лятното слънцестоене. Старо поверие е, че този ден билките имат лечебна и магическа сила. За да почувствате истинската магия на празника, може да си приготвите разядка с билки по традиционна рецепта

Необходими продукти:  

15-16 бр. опечени чушки
1 кг изцедено кисело мляко
250 г сирене
4 бр. твърдо сварени яйца
5-6 скилидки чесън
1/3 ч.ч. олио
5-6 цветчета от билката синя жлъчка, известна още като цикория

Начин на приготвяне:

Опечените чушки се нарязват на малки парченца. Към киселото мляко се прибавят чушките, натрошеното сирене, нарязаните на кубчета яйца и счукания чесън.
Олиото се добавя на тънка струйка.

Топеницата се изсипва в голяма чиния и се поръсва с цветчетата от цикория.

Много подходяща е като предястие или като заместител на салата. Може да поднесете с пърленка със зехтин или със сухарчета.