Днес е Еньовден – празник, в който се почита лятното слънцестоене. Старо поверие е, че този ден билките имат лечебна и магическа сила. За да почувствате истинската магия на празника, може да си приготвите разядка с билки по традиционна рецепта
Необходими продукти:
15-16 бр. опечени чушки
1 кг изцедено кисело мляко
250 г сирене
4 бр. твърдо сварени яйца
5-6 скилидки чесън
1/3 ч.ч. олио
5-6 цветчета от билката синя жлъчка, известна още като цикория
Начин на приготвяне:
Опечените чушки се нарязват на малки парченца. Към киселото мляко се прибавят чушките, натрошеното сирене, нарязаните на кубчета яйца и счукания чесън.
Олиото се добавя на тънка струйка.
Топеницата се изсипва в голяма чиния и се поръсва с цветчетата от цикория.
Много подходяща е като предястие или като заместител на салата. Може да поднесете с пърленка със зехтин или със сухарчета.