Готвенето на ориз не е детска работа

При готвенето му трябва да се спазват няколко правила

На пръв поглед готвенето на ориз изглежда като детска игра, с която биха могли да се справят дори и онези от нас, които не са факири в кухнята.

Ориз винаги може да приготвите, но не винаги вкусът на конкретното ястие ви изненадва и очарова. Това се дължи главно на някои грешки, които се допускат при кулинарната обработка на тази зърнеста храна. Истината е, че оризът изисква определени умения и някои готвачи дори казват, че по това как приготвяш ориз, могат да познаят колко си напред в кулинарията. Не става въпрос само оризът да е сварен, разбира се. Важно е да има балансирана консистенция – нито да е прекалено кашкав, нито да хрупка, както и да има добър външен вид.

За да запазите енергийната стойност, полезните вещества, витамини и минерали, добрия вкус на ориза, при готвене трябва да спазвате следните правила:

- Ако не накисвате предварително ориза, задължително го мийте, докато престане да пуска “млечна” вода.

- Най-добре е да накиснете ориза предварително във вода за около 30-60 минути в зависимост от годишния сезон. За час продуктът се оставя във вода само през зимата. По този начин оризът се размеква, вследствие на което по-бързо достига кулинарна готовност и се запазват много повече ценните му вещества.

- За да не слепват зърната ориз, сложете във водата някаква мазнина – масло, олио или зехтин, и няколко капки лимонов сок.

- Не слагайте ориза и водата заедно! Тя трябва първо да заври и тогава да прибавите ориза.

-  Нека водата бъде подсолена предварително. Така няма да ви се налага да солите ориза, след като се свари. За 150 г ориз е необходима около 1 ч.л. сол.

- След като водата заври, намалете котлона. Оризът трябва да къкри. Приготвянето му на силна температура ще обрече на провал начинанието. Освен това е важно да го готвите с плътно затворен капак на тенджерата.

Има много видове ориз и всеки от тях изисква различно време за приготвяне и различно количество течност. Затова задължително прочетете указанията на опаковката. Защото принципът 1:3 за ориза и водата изобщо не е универсален. Някои видове се приготвят с равно количество вода, други – с пет пъти повече вода. Някои стават готови за 5 минути, други – за 60.

- Ако не искате лепкав ориз, задължително трябва да го измиете добре, докато започне да пуска чиста вода. По този начин отмивате нишестето от него, което е причина за слепването на зрънцата.

-  Не бъркайте ориза често, докато се вари, защото това ще го направи неприятен на външен вид и доста лепкав. Докато оризът ври на котлона и 10 минути след като вече е готов, не бива да махате капака на тенджерата. Ако се отвори и парата от ястието излезе, варенето минава на съвсем друг режим.

- След като заври, задължително котлонът се намаля и оризът ври “тихо”. Към края на готвенето варенето трябва да е съвсем слабо.

-  Ако искате ронлив ориз за някой азиатски тип ястие, вземете басмати. Ако ще приготвяте десерт с ориза, трябва ви кръглозърнест. За гарнитура или за ориз със зеленчуци е чудесен дългозърнестият. За супи – среднозърнестият. Най-полезен е дивият ориз.

- Италианският ориз арборио е идеален за приготвяне на ризото, а дългозърнестият испански ориз е подходящ за готвенето на паеля.

- Варете го в по-голяма тенджера, защото в колкото по-тънък пласт се вари, толкова по-хубав става.

- Може да сварите ориза не във вода, а в бульон или във вода и бульон – така ще стане още по-вкусен.

- Преди сервиране разбъркайте ориза с вилица.

Ориентировъчни пропорции и време за приготвяне:
дългозърнест бял ориз - 1:2 (около 20 мин)
кафяв ориз - 1:2 (около 35 мин)
див ориз - 1:4 (около 50 мин)
жасминов ориз - 1:2 (около 25 мин)