Как да заменим бакпулвера в домашните десерти, ако имаме алергия към никел

Натуралният бакпулвер е много по-здравословен

Бакпулверът е необходима подправка, особено що се отнася до тестените изделия. Съществува обаче възможност за направата на алтернативен бакпулвер, който е много по-здравословен и може да се приготви лесно в домашни условия.

Домашните десерти са много по-вкусни и полезни, защото можем да изберем най-здравословните и истински съставки, като пресни яйца и качествено мляко. Набухвателят също има своята роля при приготвянето им.

Бакпулверът често не се понася добре от тези с алергия към никел. Има обаче няколко естествени варианта, базирани на сода за хляб, съставка с хиляда употреби у дома. Комбинирана с няколко други продукта, които можете да откриете у дома, ще успеете да си приготвите домашен набухвател за нула време.

Содата за хляб трябва да се комбинира с кисела субстанция, която я активира и за тази цел можете да използвате други съставки, които обикновено присъстват в дома.

Нека да видим две рецепти за създаване на натурален бакпулвер, които предлага сайтът recepti.rozali.

Набухвател за десерти със сода бикарбонат и оцет
 
Съставки:

1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бял оцет
100 мл мляко
Начин на приготвяне:

Смесете мляко и оцет и оставете да почине поне пет минути; след това добавете содата, като го разбъркате добре, докато се разтвори напълно. Когато сместа започне да се пени, тя ще бъде готова да бъде добавена към останалите съставки от вашата рецепта.
 
Набухвател за десерти със сода бикарбонат и кисело мляко
 
Съставки:

1/4 ч.л. сода за хляб
125 гр кисело мляко
Начин на приготвяне:

Смесете внимателно киселото мляко и содата за хляб, докато получите смес без бучки. Добавете го към основната рецепта на вашия десерт.

Тъй като нямат консерванти, тези два вида набухватели трябва да се използват непосредствено след направата им.