"Заклейменото" масло: Ястия, които е по-добре да приготвим с него

Някои ефекти не могат да се постигнат с маргарин или друг вид мазнина

През последните години маслото бе заклеймено като един от основните виновници за трупането на излишна мастна тъкан, сърдечносъдови заболявания, висок холестерол, проблеми с черния дроб. Данните са спорни, тъй като съществуват редица проучвания, доказващи тъкмо обратното – полезният му характер за разлика от ефекта, който обезмаслените продукти, маргаринът и трансмазнините имат върху организма.

Много хора предпочитат да готвят именно с тези мазнини, защото е по-евтино в повечето случаи, но ако бъдат приготвени с масло, тези ястия са не просто по-здравословни, но и по-пухкави и вкусни.

Какво е по-добре да приготвяте с масло?

Печива

Когато става дума за печене, маслото винаги е най-добрият избор. То дава превъзходен вкус и гладка текстура както на сладките, така и на солените печива. Хлябове, кексове, питки – всички те имат по-мека и недобра текстура на тестото, ако бъдат приготвени с маргарин, заради добавената в него вода.

Сосове

Ако използвате масло в приготвянето на сосове за супи, меса, салати, те ще имат лъскав, пухкав завършек, който дава усещане за топене в устата. Кремообразните сосове, а дори и базираните на домати стават превъзходно с масло.

Бутертесто

Ако правите домашно приготвено бутертесто, винаги ще се получи прекрасно, ако използвате масло, а не маргарин или друг вид мазнина, най-вече течна. За да се получи многослойното тесто е необходима наситена, стегната мазнина, която да създаде този ефект.

Кремове и глазури

И в сладкарството не може без масло. То прави кремовете, глазурите, топингите по-пухкави и топящи се в устата от всяка друга мазнина. Използването на масло за тази цел прави крема или глазурата богати, меки, пухкави и с по-наситен вкус.

Кафяво масло

Така нареченото кафяво масло се добива най-добре само и единствено от натуралното пълномаслено краве масло. Прави се като се разтопи на котлона на средна температура. След като маслото се разтопи, температурата се намалява. След няколко минути започват да се отделят твърдите частици в млякото, които стават кафяви под влияние на термичната обработка. След още няколко минути разтопеното вече кафяво на цвят масло с ухание на ядки (заради частиците) може да се използва за различни печива и сладки, особено масленки, на които придава фантастичен вкус.

Този ефект не може да се постигне с маргарин или друг вид мазнина, защото те са рафинирани или млечните протеини са претърпели редица химични процеси на втечняване и втвърдяване, което прави процеса невъзможен.

Като топинг за пържоли

Можете преспокойно да използвате масло вместо сос за вашите стекове. След като ги извадите от фурната, поставете по едно малко кубче масло върху тях, докато са горещи. Маслото ще се разтопи и ще придаде фантастичен вкус на месото. Добавете и подправки и имате едно изискано ястие.

www.az-jenata.bg