4 съвета за по-здравословна скара

Готвенето на високи температури може да активира съединения, които са канцерогени

Идва сезонът на кебапчетата и кюфтета, които не са от най-здравословните храни. Но учените разкриха някои съвети как да направим скарата в градината по-здравословно занимание. За щастие има някои специални техники на приготвяне, които намаляват риска от нездравословните шишчета, които толкова често ядем през топлия сезон.

Готвенето на високи температури може да активира съединения, които са канцерогени. Според учените от Университета в Тексас тази заплаха може да намалее, ако спазваме някои правила.

Ето 4 съвета за по-здравословна скара:

На първо място е добре да знаем, че месото на скарата е по-полезно, ако го приготвим във фолио. Така намаляваме пушека и по този начин снишаваме до минимум опасните канцерогенни съединения по нашата храна. А вкусът няма да пострада, даже напротив, скарата става още по-апетитна.

Не допускайте да препичате месото. Овъглените парчета са най-опасни и увеличават риска от рак на стомаха и дебелото черво.

Не пренебрегвайте рибата. Хубаво е да ограничим консумацията на червено месо, за да намалим приема на наситени мазнини.

Киселите краставички са най-подходящата гарнитура за скара, обясняват още специалистите. Те предпазват стомаха ни от опасните съединения, които може да погълнем с месото, а съчетани с билки като мащерка, мента, градински чай или риган стават още по-вкусни и полезни.