Банска капама

Традиционното за Пиринския край ястие се готви във всяка къща през зимните празници

Тази гозба се готви по различен начин, но има няколко важни неща.


Първо – капамата се прави в голям глинен съд. Второ – готви се продължително на слаб огън. Трето – месото за ястието е 3+2, т.е. три е свинско, телешко и пилешко месо, а две е сланината (бекон) и кървавицата (или наденица, луканка). Четвъртото е киселото зеле и реденето на пластове (ред месо, ред зеле, после пак месо и зеле и така до края). Петото е чаша вино и чаша вода 1:1. Последното са подправките - черен пипер и бахар на зърна, дафинов лист и смлян кимион (сол, ако има нужда).

Замяната на сланината с пушен бекон и комбинацията му с пушена кървавица дават на ястието приятен пушен вкус; заместването на кървавицата може да е и с луканка. Може да се обавят зелеви сармички, направени от парченца свинско и телешко месо; ориз - една чаена чаша; сушени сини сливи без костилки; чекане (мариновано червено цвекло); пушени гърди и т.н.

Ето и как се прави традиционната банска капама:
На дъното на голям глинен съд наредете нарязания пушеният бекон на един ред. Върху бекона наредете ред кисело зеле. Върху него наредете реда с телешко месо. Отгоре наредете ред кисело зеле. После ред със свинско месо. Отново ред кисело зеле. Тук поставете подправките (сол, ако има нужда). Следва реда с кървавицата, а върху него отново зеле. Остава редът с пилешкото месо и последният ред зеле. Последно наредете сушените сини сливи, добавете виното и водата. Залепете капака с тесто и сложете във фурната. Щом заври, намалете огъня и печете поне 3 часа.