Календар на консервирането

Или как да съхраним за студените дни вкуса на лятото и есента

Дори да не сте привърженици на приготвянето на зимнина, понякога изобилието от плодове и зеленчуци на пазара ви вдъхновява да направите няколко буркана, за да съхраните за студените дни вкуса на лятото и есента. Запознайте се с календара на консервирането.

Основни правила при приготвянето на зимнина

Консервирането на плодове и зеленчуци безспорно е трудоемък процес, който отнема време, усилия, ресурси. Но пък много хора и до днес не могат да се откажат от него, защото вкусът на домашно приготвената храна е най-големият им стимул.

Най-честият метод за консервиране е използването на вакуум – затворени буркани се нагряват във вода, съдържанието им се надига, а при последвалото охлаждане се свива отново, като образува вакуум, който съхранява зимнината. Другата възможност е консервиране с помощта на мариноване – отнема по-малко време, но пък не е подходящ за всеки продукт. При сладката консервирането става с варене на плодовете в сироп от собствените им сокове и захар.

Важно е бурканите за зимнината да бъдат идеално чисти, като след измиване се оставят да се отцедят и изсъхнат сами! Желателно е, а в някои случаи и задължително, капачките за зимнината да бъдат предварително стерилизирани. В зависимост от продуктите консервирането отнема различно време – от няколко минути до часове.

След като приключите с консервирането на плодовете и зеленчуците, залепете етикет с годината на производство – в такива условия зимнината се съхранява до 2-3 години. Ако след изстиване на бурканите забележете, че капачките на някои от тях се е надигнала, значи бурканът не е добре затворен и консервирането е било неуспешно.

Съхранявайте зимнината на сухо, тъмно и прохладно място.

Ако се чудите кога каква зимнина да приготвите, проверете календара на консервирането – той ще ви подскаже кои са най-подходящите месеци за съответните продукти. Някои плодове и зеленчуци излизат за кратко, докато други ви предоставят няколко месеца време да помислите и решите дали искате да се насладите на вкуса им през зимата.

Август
През август календара на консервирането става по-натоварен. Сред плодовете се появяват и боровинките, крушите и смокините. От зеленчуците може да помислите за консервиране на доматен сок, защото цената на зеленчука е по-ниска. На пазара се появяват и корнишоните.

Септември
В календара на консервирането септември е най-ангажираният месец, но и най-подходящото време за приготвяне на зимнина. Време е за кисели краставички, кьопоолу и мариновани патладжани, туршия с камби, зеле и моркови, както и за буркани с чорбаджийски чушки. Някои използват септември и за приготвяне на няколко буркани с гювеч (зелен фасул, чушки, бамя, моркови, патладжани и доматен сок), за да пестят време в кухнята през зимата. Сливи и круши допълват рафта със сладката.

Октомври
През октомври се носи най-силно ароматът на печени чушки. На пазара се намират и достатъчно продукти за туршии. Времето е подходящо и за сладко или конфитюр от ябълки.

Ноември
В края на есента се оглеждайте за карфиол, зелени домати, зеле, за да си направите вкусни (макар и калорични) туршии за зимата. Времето е подходящо и за приготвяне на сладко от дюли.

recepti.rozali.com