Макаров брани съветските паметници от кмета на кв. "Лозенец", обвинява Константин Павлов в нацистка пропаганда (снимки)

Комитата препраща заплашителното писмо до МВнР

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров

Руският посланик у нас Анатолий Макаров изпрати гневно писмо до кмета на столичния квартал "Лозенец" Константин Павлов. Писмата са публикувани от кмета в профила му във Фейсбук. Писмото на посланика е по повод предложението на Павлов да се премести паметника-костница на съветските воини в градина "Черни връх" в столицата, създаването на парк "Анна Политковская" на това място. Според него тези предложения били "жестока гавра с паметта на 27 милиона жертви", които СССР дал за спасението на Европа и света.

"Предложението да бъде разровен гроба на хора, дали живота си за нашето свободно бъдеще, изглежда повече от кощунствено", пише още Макаров. Той припомня, че страната ни е поела задължение за опазване на военните паметници по Договора за приятелски отношения с Руската федерация. По думите му война с паметници може да се интепретира като опит за реабилитиране на нацизма и първа стъпка към възраждане на човеноненавистнички идеологии.

Кметът на "Лозенец" от ДБ пише, че препраща писмото на посланика до МВнР, които имат компетентността да се занимават с въшнополитическите въпроси. И допълва само с цитат от позицията на България и други страни от Източна Европа от 7 май 2020 г. по отношение на събитията от Втората световна война. "Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа. Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка  чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол. В продължение на много десетилетия мнозина европейци от централната и източната части на континента жертваха живота си, устремени към свободата, докато милиони бяха лишени от своите права и основни свободи, бяха подлагани на мъчения и насилствено разселване. Обществата зад Желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрацията и независимостта."

Както Faktor.bg писа, кметът на столичния квартал "Лозенец" Константин Павлов изпрати писмо с предложение до Йорданка Фандъкова за премахването на символите на тоталитаризма от района по повод Деня на Европа - 9 май. Той предлага създаването на парк "Анна Политковская" - "в памет на едни от най-смелите гласове в съвременната журналистика". Според него паркът трябва да бъде разположен на бул. "Черни връх" - между ул. "Йоан Екзарх" и ул. "Червена стена". Кметът на "Лозенец" предлага да се премахне паметника на окупаторите, т.нар. "костница", а тленните останки да бъдат препогребани. 

Още в средата на април Faktor.bg сигнализира за ремонт на съветския паметник на бул. "Черни връх". От кметството отговориха, средствата за били дадени от Руското посолство. Павлов настоява още преоформянето на "Моста на дружбата" на булевардите "Драган Цанков" и "Граф Игнатиев", при което да бъдат махнати унизителните скулптурни групи. Той предлага статуите да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство. 

Вижте писмата, които си размениха кметът на кв. "Лозенец" и руският посланик:

makarov_pismo1.jpg

makarov_pismo2.jpg

makarov_pismo3.jpg