Малко преди 10 ноември режимът на Живков разселил над 2200 мюсюлмани в Северозападна България

Това разкрива документ на Шесто управление на ДС за борба с идеологическото диверсия и е от 29 октомври 1989 г

снимка: desehistory.com

снимка: desehistory.com

Броени дни преди 10 ноември 1989 г., когато генералният секретар на БКП Тодор Живков е принуден да се оттегли от властта, комунистическият режим е разселил над 2200 български граждани мюсюлмани. Повечето от хората са били от Разградско, но е имало и от други райони  на страната, като разселването е ставало в Северозападна България.

За това свидетелства документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува. Той представлява строго секретна информация относно: Някои проблеми в организацията по пренасочването, трайното устройване и контраразузнавателното обезпечаване на потомци на ислямизираните в миналото българи.

Документът е на Шесто управление на ДС за борба с идеологическото диверсия и е от 29 октомври 1989 г., като е подписан от началника му ген. Антон Мусаков.

В строго секретната информация се признава, че по-голямата част от хората, които са разселени, са селскостопански труженици, работници и учащи.

Шесто признава, че са липсвали точни критерии за разселването, като се извършва по административен подход.

Голяма част от хората са били без документи, тъй като са били предупредени за разселването броени часове преди да бъдат натоварени. Описан е  пълният хаос в общинските народни съвети по настаняването на разселените.

Посочен е и сериозен проблем с жилищния фонд и лошите битови условия, в които са поставени хората.

Населението от местата, където са разселвани мюсюлманите, мислили, че те са замесени във „възродителния процес“, като ДС отдава тази заблуда на „слабата разяснителна работа“.

Репресивният апарат на БКП признава, че в много от случаите местната власт действала грубо без предварително предупреждение и по принуда.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1985-1990”, том 2, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.

ds-razselvane-turci-okt-1989_001.jpg

ds-razselvane-turci-okt-1989_003.jpg

ds-razselvane-turci-okt-1989_004.jpg

ds-razselvane-turci-okt-1989_005.jpg

ds-razselvane-turci-okt-1989_006.jpg

ds-razselvane-turci-okt-1989_007.jpg