Манфред Вебер: Срещу Ердоган трябва да се действа, той само си играе с нас

Според него проблемът с Турция е "европейски въпрос", затова ЕС трябва да отговори на неговите атаки

Манфред Вебер

Манфред Вебер

Европейският съюз трябва да предприеме конкретни действия срещу Турция, а не да се ограничава с думи, заяви пред Euronews председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Манфред Вебер.

„Веднага можете да разберете, че той (Ердоган) само си играе с нас. Ето защо сега са необходими действия. Що се отнася до доверието, трябва да действаме сега. Думите вече не са достатъчни. И ние трябва да използваме нашата икономическа мощ. Европейският съюз е много по-важен за Турция, отколкото Турция за нас“, увери германският политик.

Съгласно думите му, Турция е „европейски въпрос“, а не гръцки, кипърски или френски. „Ето защо е на масата и затова всички заедно трябва да отговорим на тези атаки срещу Европейския съюз".

„Нека бъда много ясен - ако президентът Ердоган сега спира френските продукти, идващи в Турция, тогава той трябва да разбере, че това е част от митническия съюз и че общото споразумение между Европейския съюз и Турция предвижда всички европейски продукти да имат свободен достъп на пазара на Турция“.