Критичен Вебер: Вместо в Анкара да покажем силата на ЕС, изпратихме сигнали за разделение

Турция се отдалечава от Европа, констатира още шефа на ЕНП в Европарламента

Манфред Вебер

Манфред Вебер

Според председателя на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер Европейският съюз е изглеждал разцепен и слаб по време на посещението на двамата си президенти в Анкара.

В интервю за в. „Катимерини”, Вебер, който ще бъде сред лекторите на Икономическия форум в Делфи в средата на май, отбелязва, че Турция „се отдалечава“ от европейските ценности и че в момента няма основания за иницииране на положителен дневен ред .

По отношение на визитата в Анкара на Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел и разразилия се „Дивангейт”, Вебер каза, че визитата е трябвало да изпрати сигнал за сила към Анкара след заключенията на Европейския съвет от [март]. „Вместо това изпратихме сигнал за разделение, за невъзможност да застанем на световната сцена. И беше особено негативно, че Урсула фон дер Лайен беше третирана така, както беше, след оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция. Ние сме далеч от обещанието за „геополитическа Европа“. Нашето искане към Съвета и Комисията е да се координират в бъдеще, за да не се случва това никога повече.”

Вебер отчита, че очевидно „Турция се отдалечава от Европа и нейните ценности - върховенство на закона, свобода на медиите, независимост на съдебната власт.”

Представителят на ЕНП не вижда вероятност за отваряне на нова глава с Турция, или за либерализация на визовия режим или модернизиране на Митническия съюз.