Мангъров пръска като зараза фейкове за коронавируса и ваксините, опровергават лъжите му, но той не слиза от медиите

Атанас Мангъров

Атанас Мангъров

Ковид-19 превърна слабо известният преди година д-р Атанас Мангъров в истинска медийна звезда, разпространяваща щедро фейкове за пандемията и ваксините.

"В отделението в Инфекциозна болница има хоспитализирани хора с ваксини срещу COVID-19, както и починали такива." Това обяви авторитетно преди дни в ефира на Би Ти Ви инфекционистът Атанас Мангъров, който в дебат с д-р Аспарух Илиев и д-р Борис Таблов използва времето си, за да прави пропаганда срещу ваксините.

„Кой всъщност лъже и защо ли лъже така?
Последният ваксиниран пациент, който беше лекуван в Инфекциозна болница, почина преди 3 дни в реанимацията на болница "Токуда". Проф. Червенякова много добре знае, защото за голямо съжаление човекът, когото и двамата познавахме, беше съпруг на нейна близка сътрудничка. Инфекциозна болница имаше реанимация, но сега няма. Заслугата е до голяма степен и нейна …“, написа по-късно в профила си антиваксърът Мангъров.

Умират ли в Инфекциозна болница ваксинирани срещу коронавирус, боледуват ли хората след имунизацията?

Оказа се, че в Инфекциозна болница никога не е имало починали от коронавирусната инфекция ваксинирани пациенти.

"От началото на ваксинацията в Инфекциозна болница няма пациенти, които да са били ваксинирани и да са починали“, категорична е проф. Татяна Червенякова, директор на лечебното заведение в София.

Оказва се голяма лъжа и другото твърдение на Мангъров, както става ясно от думите на д-р Червенякова - че в Covid отделението на Инфекциозна има един ваксиниран пациент. В случая на става дума за пациент, а за придружител на неваксиниран пациент, който е приет в тежко състояние в лечебното заведение. 

По-късно болница "Токуда" отговори официално, че нямат пациент, прехвърлен от Инфекциозна болница, който да е бил ваксиниран и да е починал от коронавирус.

Всъщност Атанас Мангъров се оказа перфектният създател и разпространител на фейкове за коронавируса и ваксините, а в тази опасна роля се показва не за първи път. В интервю за Би Ти Ви през октомври миналата година Атанас Мангъров заяви, че всеки ден влизал в COVID-зоната без маска. "Понякога слагам маска. Всички тези безсмислени мерки, като носене на маски на открито, показват безсилието на политиците и учените. Мисля, че тези правила са безсмислени, затова не ги спазвам. За да се спазва едно правило, то трябва да има смисъл, но правилата по принцип трябва да се спазват и затова нося маска в джоба си и затова мирише на джоб“, коментира тогава наложените ограничения заради ковид-пандемията инфекционистът.

Малко след интервюто Мангъров бе опроверган от ръководството на Инфекциозна болница в София. Колегите му изтъкнаха изтъкнато, че като началник на Детското отделение никога не е влизал в Ковид-сектора на лечебното заведение и не е известно да е участвал в лечението на заразени пациенти, хоспитализирани в СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров“. 

Според директора проф. Татяна Червенякова доц. Мангъров не е включен в екипите на първа линия, не е получавал и допълнителното възнаграждение от 1000 лева.

Всъщност името на Атанас Мангъров нашумя още в началото на пандемията от Ковид-19, когато започна да прави скандални изказвания като това, че коронавирусът е обикновена остра вирусна инфекция, заради която няма нужда да се въвеждат никакви мерки. И най-добрият начин да се преодолее разрастващата се зараза е да се оставят хората на техния естествен имунитет или да се лекуват с чай и аспирин. 

Манипулациите на инфекциониста не спряха до тук. Той се оказа един от най-ревностните антиваксъри - обикаляше медии, за да пропагандира колко ненужни са ваксините, защото те не били панацея срещу смъртоносната зараза. Ваксините били натоварени с много очаквания, но не създавали стаден имунинтет. Категоричен е, че децата прекарват короновирусната инфекция много леко и нямат нужда от ваксинация. По думите му заплахата от мутациите на Ковид-19 не е нищо повече от пропаганда. Освен това било изключено прекаралите заразата да се разболеят отново, но пък имунизираните може да заразяват с вируса. Той дори си позволи цинично да иронизира високата смъртност у нас от коронавируса, отдавайки я на възрастта и съпътвтващите забовялавания, които имат всички стари хора.

Покрай всички тези пропагандни внушения Атанас Мангъров умело се възползва да се облагодетелства като специалист. Той не крие, че е един от малкото лекари, които не се притесняват от смъртоносната зараза и с готовност приема пациенти в болницата, прави и посещения по домовете, срещу хонорар от 100 лв. при преглед в кабинета му и 200 лв. при домашно посещение. Нещо повече, инфекционистът реши, че може да влезе и в политиката, за да оправи бакиите в здравеопазването, ставайки част от неуспешната депутатска листа на партията АБВ.