Манолова предлага четири нива за защита на банковите потребители

Промените, които тя ще представи, са в Гражданския процесуален кодекс

Мая Манолова

Мая Манолова

"В понеделник ще предложа четири нива на защита срещу неравноправни клаузи в договорите между банки и потребители". Това каза омбудсманът Мая Манолова пред БТВ. Промените, които Манолова ще представи, са в Гражданския процесуален кодекс. „В момента законодателството е изцяло в полза на банките, на кредиторите, на монополните дружества. Това са бързи кредити, мобилни оператори и колекторски фирми, които ползват облекчени процедури, за да събират своите дългове от потребители. С най-големи привилегии са банките, които могат само въз основата на извлечения от сметки да се снабдят с изпълнителен лист срещу свой длъжник и да започне принудително изпълнение срещу неговото имущество”, обясни Манолова.

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради нарушения баланс между банки и клиенти. От края на януари държавата разполага с двумесечен срок, в който да промени законодателството. В синхрон с този процес омбудсманът и нейният екип ще представят своето предложение как да стане това. „Призовавам депутати от различни цветове да припознаят този проект и да го внесат в парламента. И много ще ги помоля предварително това да не се превръща в предизборно политическо шоу и разправия”, призова Манолова.

Тя уточни, че това, което в понеделник ще предложат, е четири нива на защита срещу неравноправни клаузи в договорите. „И второ – възможност на длъжника във всеки момент и на заповедното, и на исковото производство да спре изпълнението, позовавайки се на неравноправни клаузи, но и на обстоятелството, че дългът не е правилно изчислен”, каза още Мая Манолова.