Мария Габриел: Авиацията има нужда от технологични иновации, за да се възстанови

Има възможност за подпомагане и на научни изследвания, заяви еврокомисарят

Мария Габриел

Мария Габриел

Авиацията е един от най-засегнатите сектори от кризата, породена от COVID-19. Това заяви еврокомисарят по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Тя участва във видеоконференция с представителите на европейското публично-частно партньорство Clean Sky.

"Обърнах внимание, че авиацията следва да приложи технологични иновации, които да подпомогнат сектора да се възстанови от кризата и да стане по-устойчив в бъдеще. В този контекст, е необходимо да се ускори разработването и внедряването на революционни технологии и на изкуствения интелект. Например, това могат да бъдат устойчиви авиационни горива, оперативни оптимизации във връзка с управлението на въздушното движение. Споделяме мнението, че по този начин ще се подпомогне екологичния преход за този важен отрасъл на европейската икономика", поясни тя.

Габриел е наблегнала и на това, че програма "Хоризонт Европа" предоставя възможности на авиационния сектор за научни изследвания и иновации, които да го подпомогнат по пътя към декарбонизация. По думите й програмата предвижда и подкрепа за ефективно публично-частно партньорство с конкретни резултати и ползи за гражданите.

"Предложеното партньорство за чист въздушен транспорт следва да ускори разработването на неутрални по отношение на климата технологии. Обърнах внимание, че има възможност за подпомагане и на научни изследвания с по-ниска технологична готовност в рамките на клъстер 5 "Климат, енергия и мобилност", както и чрез полезни взаимодействия с другите части на програмата и други финансови инструменти. За тази цел е много важно да имаме амбициозен бюджет за наука и иновации в плана за възстановяване", коментира още Габриел.