Мария Калас трепери пред българската прима Елена Николай

Българите нямаме много поводи за гордост, затова не трябва да пропускаме ден като днешния. Обикновен и вероятно скучен, но за нас трябва да бъде по-специален.

На днешната дата през далечната 1905 години в село Церово, Пазарджишко е родена Стоянка Савова Николова. Рожденото й име не буди никаква интрига, но за света тя е кралицата на мецосопраните, станала известна с артистичното си име Елена Николай.

Директорът на "Ла Скала" пада на колене пред българската аристократка. Дори великата Мария Калас се е страхувала от Елена Николай. Гласът и актьорското майсторство на феноменалната българка са изкарвали от творческо и човешко равновесие любовницата на Аристотел Онасис. Оперният свят е бил поразен - как е възможно надменната гъркиня да тръпне от ужас пред българското чудо?

Възпитаничката на Американския колеж в Самоков, Николай остава до края на живота си патриот, макар и далече от родината си. Оперната прима никога не се отказва от корена си. Италия я помни като гордата българка, която поваля с шамар на стълбите на „Ла Скала” известния оперен критик Абиати, осмелил се да сипе обиди срещу произхода й.

Дори само заради този жест на Елена към нацията нямаме право 24 януари да е един от безличните дни в годината.