Мария Калас трепери пред българската прима Елена Николай

Българите нямаме много поводи за гордост, затова не трябва да пропускаме ден като днешния. Обикновен и вероятно скучен, но за нас трябва да бъде по-специален.

На днешната дата през далечната 1905 години в село Церово, Пазарджишко е родена Стоянка Савова Николова. Рожденото й име не буди никаква интрига, но за света тя е кралицата на мецосопраните, станала известна с артистичното си име Елена Николай.

Директорът на "Ла Скала" пада на колене пред българската аристократка. Дори великата Мария Калас се е страхувала от Елена Николай. Гласът и актьорското майсторство на феноменалната българка са изкарвали от творческо и човешко равновесие любовницата на Аристотел Онасис. Оперният свят е бил поразен - как е възможно надменната гъркиня да тръпне от ужас пред българското чудо?

Възпитаничката на Американския колеж в Самоков, Николай остава до края на живота си патриот, макар и далече от родината си. Оперната прима никога не се отказва от корена си. Италия я помни като гордата българка, която поваля с шамар на стълбите на „Ла Скала” известния оперен критик Абиати, осмелил се да сипе обиди срещу произхода й.