Българка в Лондон: Великобритания никога няма да бъде на Борис Джонсън

След октомври голям риск за страната е да стане център на „изпирането на пари, заяви Мария Спирова

Борис Джонсън

Борис Джонсън

Великобритания никога няма да бъде на Борис Джонсън. Това заяви в интервю за БНР Мария Спирова, която работи като редактор в юридическо издателство в Лондон и е сътрудник на Института за европейски политики. 

"Между него и Доналд Тръмп разликата не е в полза на британеца, защото печели поста премиер без избори. Той говори на членовете на Консервативната партия това, което всеки иска да чуе", допълва нашата сънародничка, която е удостоена с международни награди за аналитична журналистика.

Тя коментира и изказвание на Джонсън, в което нарича жените с бурки пощенски кутии или дегизирани обирджии на банки. "Това не е нетипична реплика за представител на Консервативната партия. Имаме нарушаване на приличието, което прави хората популярни."

С десетилетия Великобритания като държава в лицето на вътрешното министерство има тежко дискриминационно отношение към имигрантите, включително и от страните членки на ЕС, отбеляза Спирова. Тя даде като типичен пример премиерите Дейвид Камерън и Тереза Мей.

"Мей е автор на репликата „враждебна атмосфера за имиграция“ във Великобритания. Антиимигрантската политика вече има над 10-годишна традиция на Албиона."

Излизането от ЕС ще се отрази негативно на международното влияние на Великобритания, смята още Мария Спирова, като се позовава на изводи на повечето наблюдатели. 

"След октомври хората ще го усетят и ще го разберат. Голям риск е страната да стане център на „изпирането на пари“, тъй като тя има задморски територии, които са офшорни и данъчни подслони."