Марияна Николова: Предстои приемане на стратегия за корпоративна социална отговорност

налице активна политика от страна на правителството за създаването на среда за развитие на социално отговорно практики

Марияна Николова

Марияна Николова

Предстои приемане на стратегия за корпоративна социална отговорност 2019 - 2023 година. Нейната цел е политическата ангажираност на правителството за подобряване качеството на живот на хората посредством прозрачни, социално отговорни бизнес - практики. Това съобщи вицепремиерът Марияна Николова на икономически форум в Хасково.

Стратегията е в изпълнение на програмата за управление на българското правителство за периода 2017 - 2021 година, уточни Николова. Тя се основава на доброволния характер на корпоративната и социалната отговорност, разбирана като ангажимент от страна на ръководството на компаниите, публичните структури и гражданските организации, посочи тя.

По нейни думи е налице активна политика от страна на правителството, която е насочена към създаване и укрепване на среда, която благоприятства развитието на социално отговорни практики.

Считам, че в резултат на съвместните усилия на правителството и бизнеса ще бъде постигнат един напредък, който ще повиши качеството на живот и благосъстоянието на българските граждани, ще осигури устойчиво икономическо развитие на страната, посочи Николова.

Когато компаниите отделят средства за реализирането на социални програми, то бизнесът им вече ще се позиционира на друго ниво и действията им ще заслужат адмирации, смята вицепремиерът. Николова подчерта, че приоритетните цели и ангажимент на българското правителство е да насърчи способностите на компаниите да интегрират социално отговорни практики в своята дейност с цел повишаване на конкурентността и устойчивостта на бизнеса.

Вицепремиерът бе сред гостите на Седмата официална церемония по връчване на наградите - грамоти на КРИБ - Хасково "Гласът на българския бизнес" за "Социално отговорна компания - партньор на община" за 2018 година. На нея 14 компании от региона получиха отличия за прилагането на добри социални практики в дейността си.

Специални награди бяха връчени на областния управител на Хасково Станислав Дечев, на кметовете на Хасково и Свиленград Добри Беливанов и Георги Манолов, и на депутата от района Георги Станков.

Председателят на КРИБ - Хасково Стефан Димитров подчерта, че област Хасково е точка в картата на България, която се променя положително в аспекта инвестиции и работна ръка. Зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов постави като акцент професионалното образование и обучението на кадрите.