Марк Жирардели работел за министър Ангелкова про боно

По думите й тя нямала информация кога и как точно ски легендата придобива офшорката, собственост на "Юлен"

Марк Жирардели

Марк Жирардели

Ски легендата Марк Жирардели, който неочаквано се обяви като концесионер на ски зоната в Банско, работел за Министерството на туризма про боно - на добри начала, без заплащане. Това обяснение даде в министър Николина Ангелкова в отговор на критиките, че Жирардели е в конфликт на интереси - като съветник на Ангелкова, за какъвто бе обявен преди няколко години, и като собственик на "Юлен" АД, за какъвто се представи в края на 2018 година.

"Жирардели беше съветник от ноември 2014 до март 2016 г. с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това", заяви в ефира на Би Ти Ви днес министър Ангелкова.

Тя отрече да е имала информация за това Жирардели да е придобил собствеността върху офшорката "Т.А.К. сървисиз", собственик на "Юлен", както и кога е станало това. Научила новината на 17 декември, когато научиха и всички останали - при среща в Министерството на околната среда и водите с колегата й Нено Димов, на която бе поканен и министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Според публичните изяви на самия ски шампион в периода, в който е работел за министерството, вече е правел постъпки за придобиването на "Юлен". Станал собственик през 2016-а.

Ангелкова твърди в този контекст, че Жирардели никога не е имал достъп до информация вътре в самото министерство и пак повтори, че е участвал единствено в изложения с цел да рекламира България като туристическа дестинация. След като й бе припомнено видео от тяхна съвместна пресконференция, в което Жирардели посочва, че по света са изумени колко е трудно в България да се даде разрешително за втори лифт, Ангелкова посочи, че той никога не е лобирал за втора кабинка в Банско.